2024.5.30 13:03
Olvasási idő 0:54
Kristóf Jókay

Taxival utaztatják ki Edinburgh-ből a hajléktalanokat, hogy helyet csináljanak Taylor Swift rajongóinak a városban

KULTÚRA HAJLÉKTALANSÁG KONCERT TAYLOR SWIFT

A Skóciában élő hajléktalanokat segítő Shelter Scotland durva igazságtalanságnak nevezte, hogy a helyi hajléktalanoknak a városba látogató Swiftie-kkel kell megküzdeniük a lakhatásukért.

Javában zajlik Taylor Swift világkörüli turnéja, aki június 7. és 9. között, jövő péntektől vasárnapig, Edinburgh-ben, Skócia legnagyobb stadionjában ad majd három koncertet. A város akkora tömegeket vár az eseményre, hogy a BBC információi szerint a hajléktalanokat taxival utaztattak át a szomszédos skót településekre.

A hajléktalansággal foglalkozó Shelter Scotland jótékonysági szervezet szerint ez az eset még jobban rámutat az Egyesült Királyság lakhatási krízisére. A Skóciában bejelentett hajléktalanok számára az állam köteles ideiglenes szállást biztosítani, ami esetenként szállodai szobákat is jelenthet. Bár arra nincs bizonyíték, hogy konkrétan szállásokról küldtek volna el hajléktalanokat, az új szálláskeresők számára jelenleg az egyetlen opció, hogy a városon kívül próbáljanak szerencsét. A szervezet szerint durva igazságtalanság, hogy a hajléktalanoknak a városba látogató turistákkal kell megküzdeniük a lakhatásukért.

Egy gyors keresés alapján egy éjszaka egy hotelszobában Taylor Swift látogatása alatt bőven 100 ezer forint felé megy éjszakánként egy vendég számára. Ahogy az énekesnő egyre híresebb és sikeresebb lett az elmúlt években, kész tanulmányok készültek arról, hogy miként élénkíti fel a lokális gazdaságot a turnéhelyszínein. Bár tényleg vannak pozitív hatásai a koncertjeinek, bőven akadnak negatív externáliái is, ahogy az ebből az esetből is kiderül.

Edinburgh városi tanácsa az ügyben azt nyilatkozta, hogy dolgozik azon, hogy az érintettek megfelelő, alternatív szálláshoz jussanak. A Shelter Scotland szerint ez a válasz nem elégséges, és tartanak attól, hogy az augusztusi Fringe Festival ideje alatt megismétlődik majd a krízishelyzet a városban.