2024.6.12 9:44
Olvasási idő 0:47
Szécsi Krisztián

Meghalt Françoise Hardy, a francia könnyűzene és divat ikonja

ZENE FRANCIAORSZÁG FRANÇOISE HARDY ZENE

A francia yé-yé irányzat legendás énekesnője 2004 óta nyirokrendszeri rákkal küzdött.

80 éves korában meghalt Françoise Hardy francia énekesnő és divatikon. Halálának hírét fia, Thomas Dutronc énekes osztotta meg az Instagramon egy gyerekkori fénykép kíséretében. „Anya elment“ – írta a bejegyzésben.

Françoise Hardy
Françoise Hardy Forrás Wolfgang Kuhn/United Archives via Getty Images

Françoise Hardy 2004 óta nyirokrendszeri rákkal (limfóma) küzdött, melyet 2019-ben egy garatüregi rák is súlyosbított – az utóbbi gyógyítására ötvenötször esett át sugárkezelésen. 2015-ben mesterséges kómába került, majd többször is az eutanázia mellett érvelt. Interjúiban arról nyilatkozott, hogy már alig lát, olvasni és tévét nézni sem tud. „Az egész egy rémálom“ – mondta.

Françoise Hardy 1944-ben született a nácik által megszállt Párizsban. Első gitárját 16 évesen kapta, ezen kezdett el saját dalokat írni. Zenéjére nagy hatással voltak az 50-es, 60-as években divatos francia sanzonénekek, továbbá az akkoriban felemelkedőben lévő rock’n’roll. Első slágere, a Tous les garçons et les filles 1962-ben jelent meg, rá egy évre ő képviselte Monacót az Euróvíziós Dalfesztiválon, ahol az ötödik lett.

Hogy Hardy mennyire meghatározó előadó volt, jól jelzi, hogy a Rolling Stone magazin 2023-ban minden idők legnagyobb énekesnői közé sorolta – a listán ő az egyedüli francia művész, a 162. helyre sorolták. Françoise Hardy élete során jó barátságot ápolt többek között Mick Jaggerrel, David Bowie-val, Bob Dylan pedig olyan leveleket is írt neki, amiket végül soha nem küldött el neki.