2024.6.10 8:34
Olvasási idő 1:06
Maier Péter

Újrarajzolták a magyar közéletet az EP- és önkormányzati választások, és még nem tudjuk biztosan, ki lesz a főpolgármester

KÖZÉLET EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ FIDESZ KARÁCSONY GERGELY MAGYAR PÉTER ORBÁN VIKTOR ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS VÁLASZTÁSOK

A Tisza Pártot mostantól nem lehet megkerülni. Karácsony Gergely egy hajszállal nyert, de még újraszámolhatják a szavazatokat.

Június 9-én tartották az Európai Unióban az európai parlamenti választásokat, amely nálunk egy napra esett az önkormányzati választásokkal. Magas volt a részvételi arány, az EP- (59,26 százalék) és az önkormányzati (58,09 százalék) választások történetében is új részvételi rekord született. 

A Tisza a semmiből a második helyre folyt

Az idei EP-választás legnagyobb sikertörténete egyértelműen Magyar Péteré és az általa áprilisban indított Tisza Párté. 99,96 százalékos feldolgozottságnál a Tisza 7 mandátumot nyert az Európai Parlamentben a szavazatok 29,69 százalékát megnyerve.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budai alsó rakparton 2024. június 10-én.
Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budai alsó rakparton 2024. június 10-én. Forrás MTI/Hegedüs Róbert

Őket az EP-választáson csak a kormánypárt előzi: a Fidesz 44,61 százalékkal 11 mandátumot nyert. 

Rajtuk kívül csak két induló, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek koalíció és a Mi Hazánk nyert helyet a parlamentben: előbbi 2, utóbbi 1 mandátumot szerzett.

Kiemelt tartalom
Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? Háború és háború: Mit jelent a propaganda, és hogyan tudjuk magunkat felvértezni ellene? 2024.6.4 18:57

Az EP-választás talán legnagyobb kudarca a Momentumé, akik eddig két képviselőt küldtek az Európai Parlamentbe, de 2024-ben egy mandátumot sem nyertek.

Ritka nagy izgalmak a főpolgármesteri választáson

Rendkívül éles versenyben, jelen állás szerint 324 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot Karácsony Gergely, Budapest regnáló főpolgármestere. Az eredményt 100 százalékos feldolgozottságnál hirdették ki, ugyanakkor Vitézy újraszámolást szeretne, így Karácsony – aki ugyan bejelentette már győzelmét – egyelőre nem nyugodhat meg.

Ami a százalékpontokat illeti, jelen számolás szerint Karácsony 47,53, Vitézy pedig 47,49 százalékot gyűjtött.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én.
Forrás MTI/Máthé Zoltán

Karácsony Gergelynek – ha tényleg behúzza a posztot – azonban nem lesz könnyű dolga főpolgármesterként, ugyanis a Fővárosi Közgyűlésben nem olyan pártok szereztek szignifikáns számú mandátumot, akik őt támogatták.

Óriási eredmény a Tisza Párt számára, hogy ugyanannyi helyet szereztek a közgyűlésben, mint a Fidesz: Magyar Péterék és a kormánypárt egyaránt 10-10 mandátumot nyertek Budapesten. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció 7, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP koalíció 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén 3 mandátumot nyert a közgyűlésben.

Az EP- és önkormányzati választások pontos eredményei ide kattintva elérhetők.