2024.6.7 8:56
Olvasási idő 1:45
Krajnyák Petra

Mégsem indul Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-választáson

KÖZÉLET BUDAPEST FIDESZ KARÁCSONY GERGELY POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS POLITIKA VITÉZY DÁVID

Az elmúlt hónapokban többször is felröppentek hírek a politikus visszalépésről, de Szentkirályi Alexandra és pártja egyaránt cáfolta azokat. Végül Vitézy Dávid javára lépett vissza.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje péntek reggel a Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszalép a főpolgármesteri jelöltségtől.

Kedves Budapestiek! Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!

– írta posztjában Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi még áprilisban a Telexnek egyértelműen kijelentette, hogy nem tervez visszalépni, szerinte napról napra több támogató áll mögötte, és „arra készül, hogy megnyeri ezt a választást”. A politikus egészen csütörtökig aktív kampányt folytatott, ahogy arról Facebookon is beszámolt: pizzát vitt a mögötte álló kampánycsapatnak, majd eljátszotta, hogy a reggeli kávészünetben Gyurcsány Ferenccel telefonál. 

Ezzel szemben Karácsony Gergely május végén szintén a Telexnek elmondta, hogy tudomása van egy olyan felvétel létezéséről, amely bizonyítja, hogy már akkor fontolgatták Szentkirályi Alexandra visszalépését. Múlt héten pedig az ATV számolt be kormányzati forrásokra hivatkozva arról, hogy legkésőbb a Békemenet napjáig, június 1-ig eldől, hogy a fideszes főpolgármester-jelölt versenyben marad-e.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? 2024.7.7 9:18

A Fidesz sajtóosztálya azonban elutasította Szentkirályi visszalépését pedzegető híreket, és kijelentették, hogy „minden nap azon dolgoznak, hogy Karácsony Gergely és főnöke, Gyurcsány Ferenc végre távozzon a Városházáról, és Budapest egy új fejezetet nyithasson.“

Vitézy: Az első győzelem megvan, a döntést tudomásul veszem

Néhány perccel Szentkirályi Alexandra bejelentése után Vitézy Dávid is reagált a hírre, aki posztja szerint már a vasárnapi győzelmét latolgatja.

Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása

– írja péntek reggeli Facebook-posztjában Vitézy.


„Szentkirályi Alexandra távolmaradásával és Karácsony Gergely minden vártnál gyengébb szereplésével a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak. Minden, a Budapest vezetésében változást akaró számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen esélyes kihívó én vagyok“ – teszi hozzá a bejegyzésben.

Karácsony: Vége a színjátéknak, Vitézy a Fidesz jelöltje

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje“ – reagált Szentkirályi pénteki bejelentésére a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely.

„Ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. A Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát“ – írja a posztjában Karácsony.

Kiemelt tartalom
„Egyetlen ponton sem tudod megjósolni, mi következik” – Magyarországra jön Ski Mask The Slump God „Egyetlen ponton sem tudod megjósolni, mi következik” – Magyarországra jön Ski Mask The Slump God 2024.7.4 12:58

„Én hiszem, hogy a budapestiek átlátnak a szitán. Azt kérem csak, senki ne hagyja magát megvezetni, becsapni. A tét az, hogy hagyjuk-e, hogy a hatalom elfoglalja magának a városunkat“ – írja a főpolgármester, aki bejegyzését egy olyan fotóval illusztrálta, amin Vitézy Dávid Novák Katalin volt köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök oldalán látható.