2024.6.3 11:00
Olvasási idő 1:48
Maier Péter

PREMIER: Eltérő válaszok ugyanarra a közhelyes kérdésre – Nálunk debütál a zenekarrá bővült 6363 első élőzenés EP-je

PREMIER: Eltérő válaszok ugyanarra a közhelyes kérdésre – Nálunk debütál a zenekarrá bővült 6363 első élőzenés EP-je
Forrás Kenyeres Kristóf
ZENE 6363 - GEGE HIP-HOP MAGYAR ZENE PREMIER

Az immár zenekarként funkcionáló 6363 "Kord" című EP-je az első, ami teljes mértékben közös munka gyümölcse. Ráadásul olyan közreműködőkkel készült, mint az Analog Balaton, Co Lee, Lusta Geri és az Elefánt zenekar tagjai.

Nem sok köze lehet a magyar hiphophoz annak, akinek be kell mutatni Sára Gergelyt, azaz Gegét, aki folyamatosan változtatja előadói perszónáját. A közelmúltban 6363 néven hozta ki dalait, amelyre a tavalyi évtől már nem szólóprojektként, hanem zenekarként tekinthetünk, és most meg is érkeztek első olyan lemezükkel, ami teljes egészében közös munka gyümölcse, már a zeneírás fázisától kezdve. A Kord című hétszámos EP itt nálunk hallható először.

A kord anyag kifinomult, stílusos mégis utcai, hétköznapi viselet, örök klasszikus. 6363 zenéje is ezt a kettőséget keresi. A hangzás nyers és sokszor a legkülönbözőbb stílusok irányából finomodott egy egységes irányba a zenészek (Imrei Ariel basszeros, Hegyes Dániel és Papp Mukunda gitárosok, Gáll Barnabás trombitás és Klausz Ádám dobos) feltűnésével. Mindemellett nyelvileg is egy koncepciózusabb, koherensebb és tömörebb megnyilvánulási formává csiszolódott a terjengősebb, sokszor inkább nyelvjátékok által orientált rapek irányából. 

A 6363 produkció: (balról) Imrei Ariel, Sára Gergely 'Gege',  Klausz Ádám, Papp Mukunda, Gáll Barnabás
A 6363 produkció: (balról) Imrei Ariel, Sára Gergely 'Gege', Klausz Ádám, Papp Mukunda, Gáll Barnabás Forrás Kenyeres Kristóf

Ami a dalszövegeket illeti, Gege alkotói koncepciója egy önismereti körre épül, mintha minden dal egy nagyon különböző válasz lenne ugyanazon kérdésre.

Minden dal az intróban feltett közhelyes, teljesen érdektelen és hétköznapi kérdésre („Hogy vagy?“) válaszol több perspektívából, az önmegismerés és a mentálhigiéné különböző állomásairól

– fogalmaz a rapper, aki a következőképpen határozza meg a dalok eltérő perspektíváit: „A tagadás és félrebeszélés stádiumából (Összevissza beszélek) a depresszív mélyponton (Mély) és destruktív bulizáson (Tönkretesszük a barbibabákat) át jutunk el végül egy olyan nyugvópontra (Időjárás-jelentés), amelyben az ember el tudja fogadni és meg tudja érteni a »jó« és »rossz« életesemények és hangulatok váltakozását“ – mondja Gege.

Az "Kord" folytatása "Bársony" címen érkezik majd decemberben
Az "Kord" folytatása "Bársony" címen érkezik majd decemberben Forrás Őrsi András

Az anyag nem szűkölködik neves közreműködőken sem. Feltűnik rajta Szendrői Csaba és Tóth András az Elefántból, csak úgy, mint az Analog Balaton, Co Lee és Lusta Geri, aki korábban producerként dolgozott 6363-mal. A szegedi producer-rapper keze most is több dalban benne volt, és a keverési munkálatokért is ő felelt.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Ice Spice és Rakim mutatják meg, hogyan szól a hiphop skála két vége Playback Péntek: Ice Spice és Rakim mutatják meg, hogyan szól a hiphop skála két vége tegnap 12:17 -kor

Az EP-vel egy időben egy új videóklip is debütál, a Hogy vagy? című dalhoz, amelyben Gege idegesítő, ragadós barátként zaklatja Fluor Tomit. A videót Hajnal Konrád és Kenyeres Kristóf rendezték, itt nálunk látható először.

 

A magát újra meg újra feltaláló Gege sosem teszi le az alapkövet egy aktuális stílus vagy hangzás mellett, de mindig a saját szájízére tudja formálni azt a világot, amibe éppen beteszi a lábát. A Kord jazzrapes megszólalásában az ízléses élőzenei játék kiváló alapot nyújt a rapper egyre letisztultabbnak ható szövegeinek. Mindenkinek ajánljuk a lemezt, aki szereti sokadik hallgatás után felfedezni egy-egy dal újabb rétegeit, annak akár narratív, akár instrumentális oldaláról.

A 7 számos EP nem egyke gyerek lesz, decemberben „testvéreként“ érkezik majd a szintén hétszámos Bársony című anyag. A kettő együtt fogja kiadni 6363 első fizikai formában is megvásárolható nagylemezét, a Kordbársonyt.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!