2024.5.29 9:13
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Ferenc pápa bocsánatot kér, amiért lebuzizta a melegeket

TÁRSADALOM FERENC PÁPA HOMOSZEXUALITÁS VALLÁS

A vatikáni sajtóiroda igazgatója szerint az egyházfő senkit nem akart megbántani, elnézést kér mindenkitől, akit megbántott.

Ferenc pápa bocsánatot kért, miután a hírek szerint a múlt héten 250 olasz püspökkel folytatott zártkörű találkozón egy sértő szlengszót használt a meleg férfiakra.

A gyűlés során egy egyházi hivatalnok arról kérdezte a pápát, hogyan kellene elbírálni a homoszexuális férfiak jelentkezését a papképző szemináriumokra, mire azt az egyházfő ellenezte, mivel – mint fogalmazott – egyes szemináriumokon már így is túl sok a „frociaggine“. A pejoratív olasz szleng a magyar „buzulás“ és „buziság“ szavaknak feleltethető meg.

A vatikáni sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni egy sajtóeseményen erősítette meg az újságíróknak, hogy Ferenc pápának „tudomása van“ az olasz püspökökkel folytatott privát beszélgetéséről szóló cikkeknek, és megerősítette, hogy a pápának „soha nem állt szándékában megsérteni a homoszexuálisokat vagy homofób módon kifejezni magát, és bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott”, írja a Vatican News.

Az esetet azért is követte széleskörű felháborodás, mert Ferenc pápa többször is kijelentette, hogy a keresztény egyháznak befogadóbbnak kell lennie az LMBTQ-emberekkel. Nem sokkal hivatalba lépése után, 2013-ban például azt mondta: „Ha valaki meleg, és keresi Istent, és jóakaratú, ki vagyok én, hogy ítélkezzek?”. 

Kiemelt tartalom
Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket Így működik a queerbaiting, a filmipar olcsó trükkje, hogy bevonzza az LMBTQ-nézőket 2024.6.30 9:28

Ferenc pápa gyakran találkozik melegjogi aktivistákkal, a transzneműeket „Isten lányainak“ nevezte, 2023-ban pedig engedélyezte, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat.