A cikk a Trafó megbízásából készült.
2024.5.28 12:54
Olvasási idő 1:17
Szöllősi Anna

A Trafóba is elhozza darabját Lia Rodrigues sztárkoreográfus, aki a művészettel épít hidat a társadalmi csoportok között

A Trafóba is elhozza darabját Lia Rodrigues sztárkoreográfus, aki a művészettel épít hidat a társadalmi csoportok között
Forrás Sammi Landweer
KULTÚRA KOREOGRÁFUS TÁNC TRAFÓ

Egy nagy európai turné keretein belül Magyarországra látogat Lia Rodrigues brazil sztárkoreográfus. Május 30-án és 31-én a hazai közönség is betekintést nyerhet a munkásságába, a Trafó idei színházi évadát ugyanis Rodrigues "Bűvölet" című előadása zárja.

Lia Rodrigues aktivista, tanár és a brazil szcéna legismertebb kortárs koreográfusa fontosnak tartja, hogy a művészet eszközével rávilágítson társadalmi és szociális problémákra, rendszerint áll ki a színpadon például a szegregáció vagy rasszizmus ellen.

A Rio de Janeiróban élő sztárkoreográfust a Brazíliában tapasztalt környezeti és spirituális küzdelmek inspirálják, jó lenyomata ennek a Trafóban is hamarosan láthatóBűvölet című darab, ahol a gyógyulás szellemeit, az úgynevezett encantados-okat idézi meg. A munkafolyamat a Covid-19 okozta egészségügyi válsággal összefüggésben indult, abból a vágyból, hogy az encantados-ok erői elvarázsolják a világot, és helyreállítsák annak törvényes rendjét. 

Csikós Lujza, a Trafó programszerkesztője a Refreshernek elmondta: az előadás nyitóképében több mint száz színes lepedő fedi be a színpadot, ami szép lassan telik meg élettel és emberekkel. A szociális érzékenységgel átitatott, 11 táncos részvételével színpadra vitt darab lassan építkezik, és hatalmas karnevál-szerű örömünnepbe csap át.

A Trafóba is elhozza darabját Lia Rodrigues.
Forrás Sammi Landweer

Híd az elesettek és a tehetősebbek között 

A brazil születésű Lia Rodrigues San Paulóban tanult klasszikus balettet, és 1977-ben megalapította az Andança tánccsoportot. 1980 és 1982 között Maguy Marin francia koreográfus társulatához szegődött, majd Brazíliába visszatérve Rio de Janeiróba ment, ahol létrehozta a Lia Rodrigues Companhia de Danças-t – a társulatnak és tánciskolának a Maré favela szélén lévő, Centro da Artes da Maré művészeti központ ad helyet. 

A Trafóba is elhozza darabját Lia Rodrigues.
Forrás Sammi Landweer
A művész és a társulat fontos célkitűzése kapcsolatot teremteni a társadalom szélén rekedt emberek és a város tehetősebb rétegei között, a táncosok jó része is a favela fiataljai közül kerül ki, akik a közbiztonság és az alapvető szolgáltatások hiányával küzdenek. A központ működését elsősorban Rodrigues társulatának külföldi fellépései, valamint a koreográfusi munkájából származó bevételei finanszírozzák.

Rodrigues amellett, hogy koreográfusi feladatokat lát el, kulturális producerként is tevékenykedik, és 1992 óta a Panorama de Dança kortárs táncfesztivál művészeti vezetője. 40 éves pályafutása alatt számos díjat nyert Brazíliában és a tengerentúlon egyaránt. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!