2024.5.21 10:15
Olvasási idő 1:32
Kovács M. Dávid

Közzétette a verőcei hajóbalesetben eltűntek fotóit a rendőrség, nem adják fel a keresést

KÖZÉLET BALESET DUNA HAJÓBALESET MAGYARORSZÁG VERŐCE

Egy külföldi állampolgár megmenekült, két holttest előkerült, három férfit és két nőt azonban továbbra is keresnek a szombat éjjeli motorcsónak-baleset után. A szállodahajó kapitányát őrizetbe vették, a szakértő szerint talán nem is észlelte a balesetet.

A magyar rendőrség a Police.hu oldalon tette közzé a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakban utazó három férfi és két nő fotóját, akiket a szombat éjjeli szerencsétlenség után továbbra is nagy erőkkel keresnek.

A balesetben a 18 éves B. Daniella, a 28 éves E. Diána, a 19 éves V. Márton, a 30 éves V. Olivér és a 39 éves V. László tűnt el.

A BRFK hétfő este hatkor posztolt egy teljes galériányi fényképet a helikopterrel és motorcsónakkal zajló mentésről a Facebook-oldalán. „Nem adjuk fel! Nem adhatjuk fel! Meg kell találnunk őket! Haza kell vinnünk őket!“ – írták a fotók mellé.

Mint ismert, szombat éjjel egy kis- és egy szállodahajó ütközött egymással Verőcénél. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint egy olasz férfi megmenekült, ő fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, a helyszíni ellátása után sürgősségi osztályra szállították.

Hamarosan egy 39 éves férfi és egy 20 éves nő holtteste is előkerült (az egyik a közelben, a másik a Megyeri hídnál), illetve egy sérült motorcsónakot is találtak. A rendőrök megállapították, hogy az érintett időszakban a térségben egy szállodahajó tartózkodott, amelyet Komáromnál megállítottak, majd megállapították, hogy az oldala sérült.

A motorcsónak eltűnt utasait, három férfit és két nőt továbbra is keresnek.

Őrizetben a szállodahajó kapitánya

Közben a balesetben érintett szállodahajó kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A verőcei hajóbalesetben érintett motorcsónak kiemelt maradványai az újpesti helyszínelés közben.
A verőcei hajóbalesetben érintett motorcsónak kiemelt maradványai az újpesti helyszínelés közben. Forrás Budapesti Rendőr-főkapitányság / Police.hu

A Police.hu hétfői híre szerint a férfit kétrendbeli segítségnyújtás halált okozó elmulasztása, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt hallgatták ki, érdemi vallomást azonban nem tett az ügyben.

A rendőrök gyanúja szerint a kapitány a balesetet követően a saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a mentésre szoruló személyeket kimentse, továbbá a hajót sem állította meg.

Nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak

Szintén hétfőn a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője, Tóth Mihály arról beszélt a köztévén, hogy a motorcsónak típusából és mintegy 190 lóerős motorjából arra lehet következtetni, hogy a hobbihajó nagy sebességre volt képes, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött a szállodahajóval.

Tűzoltóbúvár a verőcei hajóbalesetben érintett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben.
Tűzoltóbúvár a verőcei hajóbalesetben érintett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben. Forrás Lakatos Péter / MTI

Az MTI szemléje szerint a Mahosz-szóvivő hozzátette: mivel a hobbihajóknál nem kötelező a menetrögzítő rendszer és általában nem is használják, a szakértőknek valószínűleg a kishajó roncsaiból kell következtetniük arra, hogyan manőverezett és milyen sebességgel haladt a motorcsónak.

A szakértő szerint az a tény, hogy a szállodahajó az előírt útvonalán haladt végig, arra enged következtetni, hogy a kapitány nem észlelte a balesetet.