2024.5.14 15:58
Olvasási idő 3:27

Ezért érezzük magunkat jobban a frissen mosott ruháktól

ÉLETMÓD RUHÁZAT

Miért lesz jobb a hangulatunk az illatos dolgoktól, kiváltképp a tiszta ruháktól? A P&G Ariel márkája most két új mosószert mutat be folyékony mosószer és kapszula formájában.

Az illatok iránti vágy nem új vagy modern jelenség. Az emberek évezredek óta számos célból (például egészségügyi vagy örömszerzés) különféle illatokkal változtatják meg környezetüket. A mosó- és tisztítószerek esetében az illat a tisztaság, a frissesség egyik fontos kifejeződése, amely nemcsak funkcionális, de érzelmi előnyöket is képvisel. Az P&G Ariel márkája most két új mosószert mutat be folyékony mosószer és kapszula formájában. A Lenor Fresh Air a friss levegőn szárított ruhák illatának élményét nyújtja, a Lenor Amethyst Flower pedig egy friss virágcsokor lenyűgöző aromáját idézi.

A gyertyáktól a tisztítószerekig a legtöbb vásárló a háztartási termékek illatosított változatait részesíti előnyben az illatosítatlanokkal szemben.

A frissen mosott ruha illata megnyugtat. Forrás GETTY IMAGES

Ez nem véletlen: az illatok számos különböző módon hathatnak az emberre, növelhetik a figyelmet, emlékeket idézhetnek fel, és befolyásolhatják a hangulatot, a megismerést és a viselkedést.

Kiemelt tartalom
Így szabadulj meg a ruháidtól, ha már unod a Vintedet: ruhacserék és -vásárok Budapesten Így szabadulj meg a ruháidtól, ha már unod a Vintedet: ruhacserék és -vásárok Budapesten 2024.4.5 19:33

A parfüm szó a latin "per fumum", azaz "füstön keresztül" kifejezésből származik, ami a legősibb felhasználási módot tükrözi: a gyanták és aromás fák elégetését a levegő illatosítására a vallási rituálék és szertartások során. Az illatosított háztartási termékeknek is hosszú története van, amely a gyógynövények és fűszerek kozmetikumokba, gyertyákba és szappanokba való beépítéséig nyúlik vissza. Az ókori házvezetőnők illatos vizet locsoltak a tiszta padlóra és a párnákra, az ágyneműket aromás gyógynövényekkel szórták be, a ruhákat pedig cédrusládákban tárolták. A XIX. és XX. század tudományos felfedezései a technológiai innováció időszakát indították el, amely a szerves kémikusok által készített első szintetikus illatanyagokhoz vezetett.

Javítja a hangulatot, növeli az önbizalmat!

Az illatosított mosó- és tisztítószerek egyik legfontosabb célja a rossz szagok megszüntetése és a háztartási környezet felfrissítése. A kellemes illat emellett csökkenti a rossz szagok közérzetre gyakorolt negatív hatását, befolyásolhatja a termék használata közbeni élményt, élvezetessé teheti a feladatot, és a használat utáni, hosszú távú hatékonyságot mutató jelzésként működik, mint például a frissen mosott ruha illata. Az illatosított termékek további fontos előnye a termék által kiváltott érzelmi reakciókban rejlik, az illat érzelmi emlékeket előidéző ereje ugyanis a szaglás egyik meghatározó jellemzője. A P&G mosószerek területén végzett korábbi vizsgálata, amelyben egy illatosított mosószer hűséges használóinak arckifejezését kódolták, miközben a mosószer illatát érezték, vagy kedvenc zenéjüket hallgatták, azt találta, hogy több pozitív érzelmet vált ki a mosószer illata, mint a kedvenc zenei válogatás. Számos piaci adat azt is kimutatta, hogy az illatosított termékek iránti kereslet a stresszes időszakokban – például a koronavírus-járvány idején – nagymértékben megnőtt, ami fontos bizonyítéka annak, hogy a jó illat pozitív hatással van a hangulatra és lelkiállapotra is.

Forrás GETTY IMAGES

tt a legújabb Ariel: Így kerülhet kevesebb mikroszál és színezék a vizeinkbe!
A Whirlpool, Electrolux, Candy és Beko mosógépgyártók által is ajánlott Ariel bemutatja az új +Touch of Lenor Amethyst Flower és +Touch of Lenor Fresh Air mosószereket, amelyek szekrényben tárolt ruhák esetén akár 2 héten át tartó frissességet biztosítanak a ruháknak, és már alacsonyabb mosási hőfokon is hatékonyan tisztítanak.

„A “Fresh Air” a nagyszüleink idejében a friss kerti szellőn a facsipeszekkel felaggatott és a napsütés melegében csattogva-lengedezve megszáradt textíliáink ropogós frissességét idézi fel citrusos-aldehides-akvatikus, úgynevezett vizes-zöld illatával. Hogy csavarjunk egyet a történeten, ez a víz valójában tengervíz illatot hoz, és a felette fújó szellőben enyhén sós-jódos-tengeri algás jegyek adnak további egzotikus tisztaságérzetet. Az “Amethyst Flower” megejtően kedves, feminin virágossága pedig egy mesebeli komplex virágcsokoré, benne az Earl Grey teából ismerős bergamottos azaz keserűnarancshéj-illóolajos illatjeggyel. Érdekessége, hogy a frissessége mögött érzékelhető női karakter finom gyümölcsösségű telt feminitása lengedez végig a kompozíción, így az ezzel mosott textíliákat örömmel ölelik majd magukhoz, vagy bújnak beléjük a hölgyek és a család gyermekei mellett a férfiak is” – meséli Zólyomi Zsolt, parfümőr.

ariel
Forrás Ariel


„Az új Ariel formuláját kifejezetten gyors tisztításhoz terveztük, speciális COOL CLEAN technológiával. A hidegebb vízben és rövidebb programon történő mosással pedig energiát és vizet takaríthatunk meg, ezáltal csökkenthetjük a mosással járó széndioxid-kibocsátást" – mondta el Krubl Yvette, a P&G kommunikációs vezetője.

A vállalat Leedsi Egyetem tudósival végzett kutatása nemrég azt is megállapította, hogy a rövidebb, hidegebb vízben történő mosás során jelentősen kevesebb mikroszál és színezék oldódik ki a ruhaneműből, és kerül a szennyvízbe, így a természetes vizek megóvására is pozitív hatással van. Emellett az Ariel folyékony mosószer 80%-ban biológiailag lebomló szerves összetevőket tartalmaz, és 100%-ban újrahasznosítható csomagolásban kerül forgalomba.

Jellemzők

  • Mélytisztító hatás + frissesség: Az Ariel folyékony mosószer és mosókapszula hatékony folteltávolítást tesz lehetővé hideg vizes és rövid programok esetén is.
  • A frissesség megőrzéséhez tervezték: Az Ariel +Touch of Lenor hosszan tartó frissességet nyújt a ruháknak, akár 2 héten át (szekrényben tárolt ruhák esetén).
  • Energia- és vízmegtakarítás: Az Ariel folyékony mosószer Cool Clean technológiával hidegebb vízben és rövidebb programon is hatékony.
  • 100%-ban újrahasznosítható csomagolás: Az Ariel folyékony mosószer 100%-ban újrahasznosítható flakonban, a kapszulák pedig 100%-ban újrahasznosítható papírdobozban kerülnek forgalomba.
  • Biológialiag lebomló összetevők: az Ariel folyékony mosószer szerves összetevőinek 80%-a biológiailag lebomló
  • Útmutató a legkiválóbb eredmény eléréséhez: töltse meg a zöld kupakot Ariel folyékony mosószerrel, majd helyezze a dobba, a ruhák tetejére. A mosókapszulákat a szennyes előtt, közvetlenül a mosógép dobjába kell helyezni.
  • Ingyenes adagolókupak: Környezetvédelmi okokból nem minden flakont látunk el mérőkupakkal, azonban a kupak ingyenesen igényelhető az ariel.info webhelyen.
  • Illat: +Touch of Lenor Fresh Air – A Lenor lágyítószerek által inspirált friss és energikus illatot tengeri jegyek, mennyei citrusok és tiszta szellő jegyei jellemzik. A friss levegőn szárított ruhák illatának élményét nyújtja. +Touch of Lenor Amethyst Flower – Az illat a frissítő bergamott, a finom frézia és a fénylő jázmin éteri csokrának titokzatos koktélja. A háttérben meghúzódó nyugtató jegyek bársonyos melegséget nyújtanak.