2024.5.10 17:53
Olvasási idő 6:59
Szentgyörgyi Zénó Nóri Golács Kristóf Jókay

Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között

Playback Péntek: Moriones, Camila Cabello, Gunna, RM, Ótvar Pestis, Mehringer és Knocked Loose a hét legjobb megjelenései között
Forrás Megan Thee Stallion
ZENE ELEKTRONIKUS ZENE GUNNA MAGYAR ZENE MEGAN THEE STALLION MEHRINGER MARCI MORIONES ÓTVAR PESTIS PLAYBACK PÉNTEK POST MALONE ZENE

New Music Friday REFRESHER-módra: a Playback Péntekben ismét a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze, ezúttal öt lemezt és nyolc dalt hoztunk nektek, hogy jól induljon a hétvége.

Albumok

Ótvar Pestis: Megcsúszva

A múlt héten már ódákat zengtünk Ótvar Pestisről az Élet című száma kapcsán. A munkamániás és friss Fonogram-díjas rapper pénteken debütáló albuma, a Megcsúszva sem okozott csalódást, és hozta azt a szintet, amit OP-től elvárhatunk. A hangzásvilág továbbra is a drill alapokat változatos műfaji elemekkel keverő beatekre épül, amiket a mélyebb basszus- és dobtémák tesznek koherenssé. Az előadó stílusának új eleme az erőteljesen széttorzított vokál, ami nemcsak egy meglepően izgalmas kísérletezés, de még jobban szolgálja is azt a sötétebb zenei atmoszférát, ami Ótvar egyik védjegye. Emellett a popkulturális utalásokban gazdag szövegek teszik az albumot nemcsak az idei év, hanem a szcéna egyik kiemelkedő projektjévé. De hát OP munkamorálját ismerve, úgyis lesz még vagy három új albuma idén, úgyhogy majd az év végi lemezajánlókban elmondjuk, szerintünk melyik lett a legjobb. (Szentgyörgyi Zénó) 

 

Knocked Loose: You Won’t Go Before You’re Supposed To

A Knocked Loose-ra bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy pózerek lennének. Az elmúlt években fokozatosan küzdötték fel magukat az underground legmélyéről egy olyan bandává, aminek mostanra bőven van mainstream húzása. A ma megjelent harmadik lemez (You Won’t Go Before You’re Supposed To) tömény, zúzós és kemény, mint a kád széle. A gitároknak olyan hangja van, mintha jönne az apokalipszis, Bryan Garris énekes továbbra is mint a világ legmérgesebb kiskutyája ordibálja végig ezt a szűk félórát, és még pár vendégelőadó is belefért a srácoknak. A Poppyval közös trekk már két hete kint van, de nekem még mindig minden hallgatásnál feláll a szőr a hátamon. Metálosoknak kötelező a lemez, de szerintem akkor is megéri belehallgatni, ha nem ismeritek annyira a műfajt, mert ritkán találkozni valami olyannal, ami ennyire elemi szinten adja át a dühöt és az agresszivitást. (Jókay Kristóf) 

Gunna: One of Wun

Szintén pénteki megjelenés Gunna ötödik stúdióalbuma, a One of Wun is, amely a börtönből való szabadulása óta már a második nagylemeze. Az előző, a tavalyi Gift & a Curse elég jól szerepelt a slágerlistákon, a FukUmean pedig hetekig állt a dobogón. Tudod, ez az a szám, amit a flexelős, meg glow up-os TikTok-videókhoz használnak. Jaj, dehogynem tudod. Gunna új albuma, ami tulajdonképpen egy 20 számmal érkező duplalemez, hangzását tekintve is meglehetősen kettéválik: ameddig az első fele erőteljesen szövegcentrikus dalokból áll össze a trap műfaj klasszikus jegyeivel, addig a második fele sokkal melankolikusabb és mélyebb is. A jelenleg éppen turnézó atlantai rapper lemezén olyan előadók featelnek, mint Offset, Roddy Rich vagy Normani, az előadónak sokat jelentő virágokkal teli borítót pedig a művész Calvin Clausell Jr. festette. (Szentgyörgyi Zénó)

A. G. Cook: Britpop

Triplalemezzel tért vissza A. G. Cook, akire túlzás nélkül lehet a hyperpop keresztapjaként tekinteni. Cook az elmúlt években a saját zenéin túl rengeteget producerkedett másoknak, benne volt például Charli XCX négy lemezében is, de dolgozott Beyoncéval is az All Up In Your Mind című dalon. A most megjelent Britpop című anyag már a címében is izgi, hiszen semmi köze nincs a klasszikus értelemben vett britpophoz, mégis teljesen jogos az elnevezés. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy végighallgattam, hiszen több mint másfél órás, de szerintem ez itt nem is feltétlenül baj. A Britpop egy olyan lemez, amin ötletek sokasága áll egymás után, olyan dalokba összegyúrva, ahol Cooknak nem kellett másokra figyelnie az alkotói folyamatban, csak magára. (Jókay Kristóf)

 

Iglooghost: Tidal Memory Exo 

Az új Iglooghost-lemez nálam már a borítójával kiérdemelt egy hallgatást. Mennyire hard már a tengerben egy fűrésztárcsáról zenét nyomni, olyan műszerekkel, amiket szerintem a legújabb Mad Max-filmből szedtek ki – szerintem nagyon. A zenét illetően a klubzene, a rap és a breakbeat elképesztően izgalmas kombinációjáról van szó. Iglooghostot már a 2017-es debütje óta követem, és a most megjelent Tidal Memory Exo talán a legfogyaszthatóbb projektje. Bár a táncolhatóságot szerintem csak alulról súrolja (vagy én vagyok kishitű), bőven el tudnám képzelni ezeket a trekkeket experimentális DJ-szettekben. (Jókay Kristóf) 

Számok

Megan Thee Stallion: Boa

Anaconda Megan Thee Stallion módra. Az egyik legsikeresebb és legtehetségesebb női rapper új dallal érkezett, ami nem véletlenül mutat átfedést Nicki Minaj korábbi nagy sikerű zenéjével. A címválasztás oka Stallion animeszeretete, ugyanis a Boa az egyik kedvenc mangájának egyik karakterére utal, aki egy szépségéről és erejéről híres kalózkapitányt formál meg. Ha már erő, a Boa nemcsak arról szól, hogy Stallion mennyire dominánsnak és jelentősnek érzi magát a rapszakmában, hanem kőkeményen bele is áll Nicki Minaj-ba, szerinte ugyanis az előadó ideje lejárt, a csúcson kellett volna abbahagynia, mert most már elég silány minőséget hoz. A szöveg az önbizalom és a nem keresztény értékrend szellemében készült, így idézni most nem fogunk tudni belőle, de abban biztosak lehetünk, hogy a Boa nem marad válasz nélkül. Lehetséges, hogy a rapháború egy újabb csatatéren folytatódik? (Szentgyörgyi Zénó)

Moriones: Alvajár

Mondhatnák, hogy Moriones, vagyis Bakos Kristóf a feltörekvő előadó új számmal jelentkezett, és ebből minden igaz is lenne, kivéve persze a feltörekvő jelzőt, hiszen aki bő két hónap alatt telerakja az Akváriumban a Kis- és a Nagyhallt is, és a Voodoo Baba közreműködőjeként fellép Manuel mellett a Budapest Parkban, az azért csak feltört.

A péntek délután megjelenő Alvajár pedig már a bohócimidzs utáni új korszak kezdetének egyik első, fontos állomása, egyben a közelgő album egyik beharangozója is. A dal hangzásra a pop-latin-deep house izgalmas elegye, amelyben a gyerekkor keveredik a keserédes jelen vívódásaival, miértjeivel.

”Az Alvajár-t nagymamámmal való kapcsolatom ihlette nagyrészt, a jelenem küzdelmei pedig kiegészítették. Unokatestvéremmel forgattuk a videóklipet. Mindenképp egy olyan helyet szerettem volna a szám nosztalgikus kedvessége miatt, ahol gyerekkorom nagy részét töltöttem, és a klipben feltűnő hintaágy az volt. Sokszor átmentem, és beszélgettünk mamával, és ekkor a nap mindig odasütött” – fogalmazott Moriones arról, hogy mit jelent számára a dal, és mi ihlette a hozzá forgatott klipet. (Szentgyörgyi Zénó)

Beabadoobee: Take A Bite

Beabadoobee, azaz Beatrice Laus 2022 után idén ad ki újra nagylemezt, amit az ikonikus Rick Rubin segítségével írt és producerelt a kaliforniai Shangri-La stúdióban. Bár a This Is How Tomorrow Moves csak augusztus közepén érkezik majd, a héten már belehallgathattunk Laus és Rubin közös zenei világába a Take A Bite című dallal. A szám sokban hasonlít Beabadoobee eddigi diszkográfiájához. A már könnyen felismerhető gitáreffektek és Bea majdnem hamisnak hihető, de még élvezhető vokálja egy kicsit kiszámíthatóvá tette a kislemezt, de örülünk, hogy legalább van egy új Beabadoobee-dal, amit hallgathatunk. (Golács Nóri

Post Malone: I had some help

A legutóbb Taylor Swift albumán vendégeskedő Post Malone egy country-pop dallal jelentkezik idén először, amihez a műfaj egyik jeles képviselője, Morgan Wallen is csatlakozik. A duónak ez az első együttműködése, de ha a hírek igaznak bizonyulnak, lesz még több közös projektjük is. Az I Had Some Help című számukat április 28-án adták elő a Stagecoach fesztiválon, de a streamingplatformokon csak most jelent meg hivatalosan. A dalban Post Malone és Morgan Wallen felváltva vitatják meg a párkapcsolati küzdelmeket és a saját hibáikat, amiben a páros csapatmunkát használ annak szimbolizálására, hogy egy kapcsolatban két ember egyformán befolyásolhatja egymást a rossz döntések meghozatalában. (Szentgyörgyi Zénó)

toldyuuso: SUPERSTAR’S DREAM

Aki szereti a hiphop minden formáját, és előszeretettel követi a szcéna hazai képviselőit, annak már biztos feltűnhetett Toldyusso neve a legfelkapottabb előadók között. Amellett, hogy a 2022-ben megalakult duó ezer szállal kötődik a Wavy-hez, Lil Frakk, Pogány Induló és Sisi mellett a legutóbb Ajsa Luna új lemezén tűntek fel, társproducerei voltak Beton.Hofi 0 című mixtape-jének is, olyan számokért felelve, mint a Tesi vagy a Lucyd.

Mógor Máté, azaz Karyuu, DJ-producer és Hamar Máté alias Barney Soon énekes-dalszerző, vagyis a páros két tagja nemcsak a szakma elismert producerei, ők maguk is alkotnak (ezen még én magam is meglepődtem, pedig azért nem tartom magam tájékozatlannak e téren).

Legutóbbi lemezük tavaly novemberben jelent meg  Session_01 címmel, a nemsokára érkező Stuck Outside című EP-jüknek pedig az e heti drop, a Superstar’s dream az előfutára. Az EP a páros jellegzetes jegyei – vagyis az elektronikus, basszusorientált stílus – mellé egyfajta hibrid összhatásért a közel-keleti hangzást és a szimfonikus zenét is beemel, de továbbra is egy sötétebb, mélyebb lemezre lehet számítani a srácoktól, aminek a Superstar’s dream a lefogyaszthatóbb darabja.

„A Superstar’s dream témája a rossz szokások visszaemlékezéséről és elkerüléséről mesél. Meg saját magamat is biztatom picit a szövegemmel, hogy ha a jó úton haladok és minden negatív aspektusomat kiveszem magamból, akkor a jövőben minden rendben lesz. Akik hasonlóan perfekcionisták, mint én, biztos érteni fogják a témát” – mesélte Hamar Barnabás. (Szentgyörgyi Zénó) 

Mehringer: Bújj hozzám

Mehringer Marci is új számmal melegít a hétvégére, ugyanis megérkezett a Bújj hozzám.

Aki nem a YouTube-trendingből hallgat magyar zenét, (aki igen, annak meg pláne) illik felismerni, hogy a zenei alapokért Anubii$ felelt, akinek a sötétebb, afrobeatre építő hangzásvilág igazi védjegyévé vált. Ennek fényében izgalmas újdonság az, hogy bár az afro vonal továbbra is megmaradt, a Bújj hozzám egy sokkal könnyedebb, már-már mulatósba hajló, latinos popdal, ami Mehringer eddigi munkáihoz képest is váratlan fordulat. Az előadó rekedtesebb vokáljához jól passzol ez a hangulat, de erre a számra a habot Burijenci szórakoztató közreműködése teszi fel. (Szentgyörgyi Zénó) 

RM: Come back to me

Rezidens K-pop-rajongóként muszáj megemlítenem, hogy a BTS vezetője is új dallal érkezett pénteken. Bár mindegyik tag a sorkatonai kötelezettségeivel van elfoglalva, ez nem akadályozza meg a produkciót abban, hogy előre felvett és összerakott dalokat adjanak ki. RM, azaz igazi nevén Kim Namjoon, május 24-én adja ki második szólóalbumát Right Place, Wrong Person címmel, és a rajongók először halhatták RM új csapatának kollaborációját. Namjoon már az első albumán olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Mahalia, Erykah Badu és Anderson. Paak most viszont a Balming Tiger nevű koreai zenei kollektíva pár tagjával együtt készítette az egész albumot és vizuális megjelenéseit. A Balhé koreai sorozat rendezőjével együtt tervezték a Come back to me videóját, amit a meg nem történt lehetőségek és az élet megbánásai inspiráltak. (Golács Nóri)

Camila Cabello: He knows (ft. Lil Nas X)

Camila Cabello előző megjelenése, az I luv it óriásit ment a streamingplatformokon köszönhetően egyrészt annak, hogy TikTok-trenddé vált, másrészt pedig annak a Playboi Cartinak, aki minden mást csinál azt leszámítva, hogy éppen az új albumán dolgozna. Na de most nem Cartiról szeretnénk beszélni, hanem Cabello új kislemezéről. A He knows az előadó készülő új albumának, a C’XOXO-nak a második megjelenése a már megénekelt I luv it után, ami egy fokkal kevésbé progresszív és kísérletező, mint elődje, hangzásában pedig az idei Dua Lipát idézi meg. A szövegnél nem kell nagyobb komplexitást várni, mint amit egy könnyedebb popdal esetében kaphatunk, egy mély téma helyett itt sokkal inkább a pillanatnyi impulzusokon van a hangsúly. A kislemezen Lil Nas X is közreműködik, aki a tőle megszokott, erőteljesen explicit sorokkal hozza zavarba a hallgatót. (Szentgyörgyi Zénó) 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!