2024.5.9 16:00
Olvasási idő 0:32
Szöllősi Anna

Magyar közmondást idézett Hszi Csin-ping, a Budapestre látogató kínai elnök

KÖZÉLET BUDAPEST KÍNA MAGYARORSZÁG ORBÁN VIKTOR POLITIKA

„Bajban ismerszik meg az igaz barát“ – mondta a kínai elnök a Sándor-palotában, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.

Öt év után először indult európai diplomáciai körútra Hszi Csin-ping, aki Franciaország és Szerbia után Magyarországra is ellátogatott, éppen a két ország diplomáciai kapcsolatfevételének 75. évfordulóján.

A kínai kommunista párt főtitkára szerdán érkezett meg Budapestre, a Terrorelhárítási Központ a pápalátogatás óta nem tapasztalt biztonsági előkészületekkel készült a pár napos itt-tartózkodásra.  

Szerdán Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepélyes katonai ceremónia keretében fogadta Hszi elnököt a Budai Vár Oroszlános udvarában, és az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor is jelen volt az eseményen.

A Sándor-palotában tartott találkozón Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett:

Bajban ismerszik meg az igaz barát.


Arról, hogy ki az a Hszi Csin-ping, aki igazi szuperhatalommá és a világ második legfontosabb országává tette Kínát, ebben a cikkünkben írtunk.