2024.5.9 9:09
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Meghalt Steve Albini, az amerikai underground rock ikonja

ZENE EGYESÜLT ÁLLAMOK GYÁSZ INDIE ROCK

Számos nagy hatású lemez mellett a Pixies "Where is my mind" című slágerét is ő rögzítette.

61 éves korában meghalt Steve Albini amerikai zenész-producer, halálát szívroham okozta, az Electric Audio nevű stúdiójában vesztette életét kedden – írta meg a Pitchfork.

Steve Albini
Steve Albini Forrás GettyImages / Jim Bennett/WireImage)

Az underground rock ikonja olyan zenekarok frontembere volt, mint a Shellac és a Big Black, de elsősorban producerként – ahogy magára hivatkozott, hangmérnökként (engineer) – csinált nagy karriert.

Pályája során számtalan meghatározó zenekarral működött együtt, például a Nirvana In Utero, a Pixies Surfer Rosa illetve PJ Harvey Rid of Me című albumán is dolgozott, és arról is ismert volt, hogy élesen bírálta a zeneipart, illetve annak kizsákmányoló mivoltát.

A Shellac egyébként egy ideje újra aktív volt, jövő hétre időzítette To All Trains című nagylemezének megjelenését, ami csaknem tíz évvel a 2014-es Dude Incredible után érkezik.

Ő a világ legjobb hangmérnöke, azt hiszem. Nagyon hagyományos, nincsenek trükkök, nincs utólagos javítás. Csak az élő hangzáshoz rendkívül hűséges megközelítést alkalmaz a természetes előadás megragadására egy szobában.

– jellemezte munkásságát Steve Von Till, a Neurosis tagja.