2024.5.3 16:54
Olvasási idő 0:37
Krajnyák Petra

Elkobozhatják a palesztin zászlókat a jövő héten kezdődő Eurovíziós Dalfesztiválon

KÖZÉLET EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL IZRAEL PALESZTINA

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Izrael részvétele a dalversenyen jelentős negatív visszhangot váltott ki.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői csütörtökön bejelentették, hogy szükség esetén elkobozzák és eltávolítják a palesztin zászlókat, illetve más Palesztinát támogató jelképeket a jövő héten Svédországban zajló dalfesztiválon, írja az Associated Press.

A bejelentés azután történt, hogy Izrael részvétele az évente megrendezett, nemzetközi zenés versenyen jelentős negatív visszhangot váltott ki. A szervezők szerint több palesztinbarát csoport is várhatóan nagyszabású tüntetést szervez majd Malmőben, hogy felhívják a figyelmet a Gázai övezetben folyó harcokra. 

LIVERPOOL, ANGOLORSZÁG - Május 13.: Az Eurovízió győztese, Loreen fellép a színpadon az Eurovíziós Dalfesztivál 2023-as nagydöntőjén az M&S Bank Arénában 2023. május 13-án, Liverpoolban, Angliában. (Fotó: Dominic Lipinski/Getty Images)
Az Eurovízió győztese, Loreen fellép a színpadon az Eurovíziós Dalfesztivál 2023-as döntőjén az M&S Bank Arénában 2023. május 13-án, Liverpoolban, Angliában. Forrás Dominic Lipinski/Getty Images

Michelle Roverelli, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) kommunikációs vezetője elmondta, hogy a jegyet váltó nézők csak az eseményen részt vevő országok zászlóit, valamint a szivárványszínű zászlót hozhatják magukkal.

Kiemelt tartalom
Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? 2024.5.17 17:34

A genfi székhelyű EBU fenntartja a jogot, hogy „eltávolítson minden más zászlót vagy szimbólumot, ruházatot, tárgyat és transzparenst, amelyet feltehetően a tévéműsor instrumentalizálása céljából használnak“ – közölte az AP-vel Roverelli.

Izrael hét hónappal ezelőtt indított támadást a Hamász ellen, mely terrortámadást hajtott végre az ország területén. Az idei Euróvíziós Dalfesztivál május 7. és május 11. (jövő kedd és szombat) között zajlik majd.