2024.5.1 10:50
Olvasási idő 0:45
Masszi-Rigó Csilla

Velence után újabb népszerű olasz úti cél válhat fizetőssé a rengeteg turista miatt, de nem környezetvédelmi okokból

UTAZÁS COMÓI-TÓ OLASZORSZÁG TURIZMUS UTAZÁS

Évente 1,4 millió turista fordul meg az Alpok lábánál elfekvő Comói-tónál, a város vezetése szerint azonban a környék lakosai és a gazdag vendégek nem szeretik, hogy ennyi ember jár arrafelé.

Egyre több problémát okoz a helyieknek a sok turista, aki látni szeretné a Comói-tavat, ezért Como város polgármestere azt fontolgatja, Velencéhez hasonlóan fizetőssé teszi a belépést a turistáknak, derül ki a turizmus.com cikkéből. 

Fizetőssé válhat a Comói-tó
Varenna Forrás GETTY IMAGES

A Comói-tó évente 1,4 millió nyaralót vonz magához, az egyre nagyobb turistaszám azonban sok problémát okoz a helyiek, és a környéken pihenő gazdagok számára. A helyi önkormányzatok szerint a koronavírus-járvány óta nincs elég hely mindenkinek a környéken, rengeteg dugó alakul ki, kígyózó sorok várakoznak a kompok körül, ráadásul a dugig telt éttermek a luxuslétesítményekben nyaraló, előkelőbb vendégkört is elriasztják. 

Luca Leoni, a Federalberghi Como turisztikai szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta: „Ha belegondolnak, mennyit fizet egy vendég egy éjszakáért a tó mellett, nem engedhetik meg maguknak, hogy az illető másnap ne tudjon motorcsónakot bérelni vagy beülni egy étterembe. Ez az „előkelő” turista később biztos nem térne vissza hozzájuk. Ráadásul a kirándulók sokkal kevesebb pénzt költenek a régióban, mint a szállodavendégek.” 

Kiemelt tartalom
Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? Tíz éve nem sikerült megválaszolni a nyomasztó kérdést: mi történt a Malajziából Kínába tartó repülővel? 2024.3.30 11:07

Alessandro Rapinese, Como polgármestere arról beszélt, hogy Velence példájára Como is hamarosan belépőt szedhet a turistákról, és bár egyelőre nem tudna, megközelítőleg mennyibe kerülne egy-egy jegy, a díj a látogatók száma és a hét napja szerint változna.