2024.5.1 9:28
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Elhunyt Paul Auster amerikai író, a New York trilógia és az Üvegváros szerzője

KULTÚRA HALÁL IRODALOM KÖNYV PAUL AUSTER

Paul Austerről tavaly derült ki, hogy rákkal küzd, a férfi otthonában, szerettei körében hunyt el.

Hetvenhét éves korában elhunyt Paul Auster író, a New York trilógia, az Üvegváros és a 4 3 2 1 könyvek szerzője. Auster élete során több mint harcminc könyvet írt, melyet negyven nyelvre fordítottak le, őt tartják számon az egyik legnagyobb amerikai kortárs íróként. A szerzőről tavaly derült ki, hogy tüdőrákkal küzd, akkor felesége és pályatársa, Siri Hustvedt azt nyilatkozta, férjénél 2022 decemberében diagnosztizálták a betegséget, kezelése pedig egy New York-i klinikán azonnal elkezdődött.

Paul Auster amerikai író egy oxfordi könyvfesztiválon, 2017-ben. Forrás David Levenson / Getty Images

Paul Auster 1971 és 1975 között Párizsban élt, ott töltött ideje alatt francia költők verseit ültette át angol nyelvre. Nagyobb ismertségre 1982-ben tett szert A magány feltalálása című, önéletrajzi elemekkel tarkított könyv által, 1987-ben jött ki a világhírű posztmodern detektívregény, a New York trilógia, ugyanakkor forgatókönyvíróként is tevékenykedett, ő írta a Wayne Wang által rendezett Füst című filmet. Tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy egészségügyi állapota miatt Baumgartner című könyve lehet az utolsó, amelyet már a betegségével vívott harc közepette írt. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? REFRESHER-KVÍZ: Te milyen jól ismered A Gyűrűk Ura történetét? 2024.4.28 9:04

Austernek Siri Hustvedtől egy lánya született, előző kapcsolatából pedig egy fiú, akit 44 éves korában ért halál drogtúlagadolás miatt nem sokkal azután, hogy heroin- és fentanilmérgezésben meghalt az író 10 hónapos unokája. 

Paul Auster brooklyni otthonában, szerettei körében halt meg.