2023.3.21 15:40
Olvasási idő 0:53
Kovács M. Dávid

Rákbetegséggel küzd Paul Auster, a New York trilógia szerzője

KULTÚRA BETEGSÉG IRODALOM PAUL AUSTER

A kortárs amerikai irodalom egyik legkedveltebb íróját jelenleg egy New York-i rákklinikán kezelik.

Rákkal kezelik Paul Auster amerikai írót, a New York trilógia, az Üvegváros és a 4 3 2 1 könyvek szerzőjét – jelentette be közösségi oldalán felesége és pályatársa, Siri Hustvedt.

A bejegyzés szerint az író betegségét decemberben diagnosztizálták, jelenleg pedig a New York-i Sloan Kettering Rákklinikán kezelik, amit a szerző csak Rákországnak nevez.

Paul Auster amerikai író egy oxfordi könyvfesztiválon, 2017-ben. Forrás David Levenson / Getty Images

„A rákbetegség mindenkinél más. Minden emberi test ugyanolyan, mégsincs két egyforma. Vannak, akik túlélik, mások meghalnak. Ezt mindenki tudja, de ha a közelében vagyunk, megváltozik a mindennapi valóság. (…)

Aki közel van, szinte ugyanúgy érzi a kezeléseket, mintha őt kezelnék, az embernek távolságot kell tartania, hogy valódi segítséget nyújtson.

A túl sok empátia hasznavehetetlenné teheti az embert! Természetesen ezen a kötélen nem mindig könnyű járni, de erről szól az igaz szerelem“ – idézi a feleség sorait a Könyves Magazin.

Kiemelt tartalom
Szabad-e szeretni egy pedofil férfi érzéseiről szóló könyvet? – Ezért zseniális a Lolita Szabad-e szeretni egy pedofil férfi érzéseiről szóló könyvet? – Ezért zseniális a Lolita 2024.3.23 9:44

Siri Hustvedt állítása szerint a férje betegsége miatt tűnt el a közösségi oldalakról. A pár 1982-ben házasodott össze, szerelmük egy lánnyal ajándékozta meg őket, Austernek korábban azonban egy fia is született az előző házasságából. Paul Auster eddig több mint harminc könyvet írt, ezeket mostanáig több mint negyven nyelvre fordították le. 

A 24.hu cikke emlékeztet: a 76 éves író mögött nehéz időszak áll, 2021 novemberében meghalt tíz hónapos unokája, néhány hónappal később pedig 44 éves fia, Daniel Auster drogtúladagolásba halt bele. A babával a boncolás szerint heroin- és fentaniltúladagolás végezhetett, amiért apját felelősségre is vonták.