2024.4.29 15:17
Olvasási idő 0:55
Szöllősi Anna

Lecsapott a Sheinre az EU: nagyot szív a kínai vállalat, mert túl sok a vásárlója

UROPE EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI UNIÓ SHEIN

Az EU megállapítása szerint a vásárlók átlagos havi száma miatt a Shein már rendszerszintű szolgáltatónak felel meg, ezért az ultra-fast fashion vállalatnak egy sor új kötelezettségnek kell eleget tennie.

Az Európai Bizottság értesítette a kínai Shein webáruházat üzemeltető vállalkozást, hogy a vevőszáma meghaladta az EU-ban a február közepe óta kötelezően alkalmazandó, digitális piacok működését meghatározó Digital Services Act (DSA) határát, ezért a cégnek sok új kötelezettségnek kell megfelelnie – írja a 24.hu.

A kínai székhelyű Shein uniós felhasználóinak átlagos száma havonta több mint 108 millió, ami több mint a 45 milliós határ duplája, és mivel a felhasználói szám meghaladja az uniós lakosság több mint 10 százalékát, rendszerszintű szolgáltatónak (Very Large Online Platform, azaz VLOP) minősül.

Az Európai Bizottság a kínai e-kereskedők és piacterek közül eddig csak az Aliexpress-t minősítette óriásplatformnak, viszont a Sheint hamarosan a Temu követheti a sorban, aminek már márciusban több mint 75 millió uniós vásárlója volt.

A vállalat a kijelöléstől számított negyedik hónapot követően egy új felügyeleti struktúra alá kerülne, tehát legkésőbb augusztus végéig eleget kell tennie a DSA-ban foglalt alábbi feltételeknek:  

  • kapcsolattartó pont létrehozása a hatóságok és a felhasználók számára,
  • szigorúbb kötelezettség vonatkozik rájuk a bűncselekmények bejelentésére vonatkozóan,
  • felhasználóbarát szerződési feltételek létrehozása,
  • átlátható reklámozás biztosítása az ajánlórendszerek vagy a tartalommoderálási döntések tekintetében.

A DSA elsősorban a közösségi szolgáltatásokra vonatkozik, de a jogszabály előírja a hamis árucikkekkel, illetve az azokat forgalmazó kereskedőkkel szembeni hatékonyabb és gyorsabb fellépést is. A piaci szakértők szerint a kamutermékek Európába áramlásának valamelyest gátat szabhat az intézkedés, kérdéses, hogy tud-e bármit is kezdeni a szürreálisan alacsony árakkal, ami globálisan nehéz helyzetbe hozta a kereskedőket.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.