2023.3.24., péntek

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Kovács M. Dávid
Szécsi Krisztián
2022.12.16 15:06
Olvasási idő  3:01

Playback Péntek: Måneskin, The Weeknd és Co Lee a heti megjelenések között

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián válogatott négy friss dalt, a hét legjobban várt albumait pedig Kovács M. Dávid szemlézte.

Kovács M. Dávid Szécsi Krisztián
2022.12.16 15:06 Olvasási idő  3:01
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Playback Péntek: Måneskin, The Weeknd és Co Lee a heti megjelenések között
Forrás: Måneskin / Facebook;

Albumok

Young Dolph: Paper Route Frank

Rövid élete során Young Dolph több lövöldözést is túlélt: 2017-ben Los Angelesben sebesült meg, tavaly februárban pedig több mint száz lövedéket kapott az autója Észak-Karolinában, az incidenst – amely a 100 Shots című számát inspirálta – csak azért élte túl, mert golyóálló panelek védték a kocsiját. Tavaly novemberben viszont egy memphisi pékségben végleg lepuffantották a rappert, amikor néhány süteményt vásárolt volna az anyukájának.

 

A 36 éves Young Dolph – akinek a testét több mint húsz találat érte – nem sokkal a gyilkosság előtt fejezte be kilencedik nagylemezének munkálatait, a memphisi rapper csapata pedig éppen a halálának egyéves évfordulóján (november 17-én) jelentette be, hogy posztumusz fogják megjelentetni az anyagot. Az albumon mások mellett Gucci Mane, 2 Chainz, valamint Dolph unokatestvére, Key Glock is felbukkan. (A három éve elhunyt Juice Wrld egyébként szintén a rapper rokona – egész pontosan a másodunokatestvére – volt.)

 

Ab-Soul: Herbert

A kaliforniai Ab-Soul hat évvel a 2016-os Do What Thou Wilt. után hozta ki legújabb nagylemezét, amelynek a saját keresztneve után nemes egyszerűséggel a Herbert címet adta – ugyanis Herbert Anthony Stevens IV a rapper valódi neve. A címadás nem véletlen, a hivatalos sajtóanyagok szerint az ötödik album „egy szándékosan intim portré az Ab-Soul mögött álló emberről“, aki „kimondhatatlan tragédiák sorozatán“ ment keresztül, mindez azonban lehetővé tette, hogy „megváltozott emberként, új céltudatossággal“ fejezze be a pénteken kidobott albumot. A bájos borítójú anyagon sokan mások mellett Big Sean, Joey Bada$$, Russ, Jhené Aiko és Lance Skiiiwalker is közreműködik.

 

 

Thanks for Coming: You Haven’t Missed Much

A Thanks For Coming egy rendkívül termékeny New York-i dalszerző, Rachel Brown szólóprojektje, aki a középiskolás évei óta teszi közzé dalait ezzel a névvel, emellett ő alkotja a Water From Your Eyes duó egyik felét – a This Is Lorelei néven zenélő Nate Amos mellett. Rachel Brown az elmúlt tíz évben döbbenetes mennyiségű zenét tett már közzé a Thanks For Coming Bandcamp-oldalán, ezekből válogatott össze egy lemezre valót – egész pontosan 14 számot – a Los Angeles-i Danger Collective kiadónak, amely nemrég úgy döntött, hogy szeretne együtt dolgozni a Chicagót időközben Brooklynra cserélő hálószobazenésszel. (A Dangernél egyébként olyan nevek vannak, mint Boyo, a Momma, Salvia Palth vagy a Slow Hollows.)

 

 

Számok

Måneskin: LA FINE

És igen! Végre itt van a kövi Måneskin-album lead single-je! Ahogy azt még októberben beharangozta az olasz zenekar, két évvel a Teatro d'ira: Vol. 2 után, január 20-án érkezik RUSH! című következő stúdióalbumuk, melynek zenakaron-átugrós-szoknyás albumborítóját már meg is pillanthatták a rajongók. A 2021-es Euróvíziós Dalfesztivál nyertesei a LA FINE című dalukban a szokásos, de baromi menő Måneskin-energiákat hozzák: újhullámos, fejrázós rock az örökkévalóságig, ráadásul olasz nyelven!

 

The Weeknd: Nothing Is Lost (You Give Me Strength)

Gyors nyelvlecke: na’vi nyelven a hétvégét úgy mondjuk, hogy muntrr. Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy James Cameron Avatar-sorozatának második része nem csupán a színészvilág nagyjait vonultatja fel, hanem zenei téren is próbál a legmenőbb művészekkel együttműködni, így pedig egyértelmű volt, hogy a kanadai rendezőnek valahogy muszáj lesz, ha csak egy dal erejéig is, berántania The Weekndet.

Abel Makkonen Tesfaye munkássága egyébként nem ismeretlen a rendezők között, hiszen a 2014-es, A szürke ötven árnyalata című film egyik betétdalát, az Earned It-et is neki köszönhetjük, de hallhattuk hangját a 2018-as Fekete párducban is a Pray for Me számban. Ezúttal igazi törzsi hangzással tér vissza saját szerzeményével, melynek producere a Swedish House Maffia volt.

 

 

Juice WRLD: Face 2 Face

Három évvel Juice WRLD váratlan és korai halála után, egy új, posztumusz dal érkezik a rapper művészi örökségéből. A Face 2 Face a magunk démonjairól szól: bennünk élő kételyek, kísértetek, fájdalmak, tragédiák, melyek álmatlan éjszakákon lelkünk legmélyéről másznak elő. A dalszövegben Juice WRLD azt a nyomasztó érzést írja le, amikor újra és újra szembe kell nézned félelmeiddel – a dallal együtt a videóklip is ezt az érzést próbálja átadni, melynek középpontjában az alvásparalízis áll.

 

 

Co Lee: Olyan Vagyok

Halázs Kolos, művésznevén Co Lee, az elmúlt évek egyik legígéretesebb magyar előadója, aki nem csak a hazai, de a nemzetközi underground hip-hop szcénában is bőven megállja a helyét – ezt mi sem mutatja tökéletesebben, mint hogy 2022 tavaszán megjelent Iceberg című dala több európai ország rádióján is nagy kedvencnek bizonyult. A lo-fi vezéralakjának számító BluntOne produceri keze nyomát is őrző Olyan Vagyok Co Lee jövőre megjelenő nagylemezének, a Cirque de L’homme-nak az előfutára, ami rögtön egy klippel érkezett. A korong intrójaként is értelmezhető videó a múlt században felemelkedő és azóta is elég menőnek számító bohócszüzsét veszi alapul, ami – a művész bevallása szerint – elég jól összefoglalja az album hangulatát. A minimálbeat keveredve az önkereső szöveggel instant dallamtapadás, szóval sanszos, hogy az új Co Lee-szerzemény is betámadja a lejátszási listák élét.

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Måneskin / Facebook
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra