2024.4.22 13:01
Olvasási idő 1:12
Szöllősi Anna

Április 22-e a Föld napja, amiről a Google is megemlékezik: te tudod, mit ábrázolnak a fotók a kereső főoldalán?

TÁRSADALOM FÖLD GOOGLE

A legelső Föld napját 1970-ben tartották az Egyesült Államokban, azóta pedig globálissá vált és világszerte ünneplik. A mozgalomról a Google is megemlékezik a kereső főoldalán.

A globális világnap április 22-re esik, és 1990 óta tartják Magyarországon is. A Föld napjának több mint 50 éve célja felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, amiből idén is kivette a részét a Google. 

Az első Föld napján, 1970-ben 20 millió ember vonult utcára Egyesült Államok-szerte, és 1990-ben vált világszerte ismert, globális eseménnyé. Azóta ezen a napon számos szervezet és környezetvédelmi esemény hívja fel a figyelmet bolygónk természeti környezetének és kincseinek megóvására, köztük a Google, aminek a főoldala ünnepi köntösbe öltözött ebből az alkalomból. A természetfotók a cég nevének betűit rajzolják ki, amikre ha rákattintunk, elindul „a klímaváltozás elleni küzdelem helyzete” keresés.

Április 22-e a Föld napja.
Forrás Google

A fotókon olyan helyeket látunk világszerte, ahol emberek, közösségek és kormányok dolgoznak azon, hogy megvédjék a bolygó természetes szépségét, biológiai sokféleségét és erőforrásait. A G a Kuba mellett található Turks- és Caicos-szigeteket, az első O a mexikói Skorpió-zátony Nemzeti Parkot, a második O az izlandi Vatnajökull Nemzeti Parkot, a második G a brazil Jaú Nemzeti Parkot, az L az afrikai Nagy Zöld Fal projektet, míg az E az ausztrál Pilbara-szigeteket ábrázolja – szúrta ki a Funzine. 

Mikor és honnan indult a Föld napja? 

Gaylord Nelson amerikai szenátor és környezetvédő, valamint Denis Hayes, a Harvard Egyetem végzős hallgatója 1970-ben hívta először életre a Föld napját. Mindketten egyre nagyobb aggodalommal figyelték az Egyesült Államokban bekövetkezett környezeti károkat, beleértve egy 1969-es esetet: Santa Barbara környékén történt az USA történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófája, amikor mintegy 13-16 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe egy olajfúró platformon történt robbanás következtében. Ez a környezeti katasztrófa adta Gaylord Nelsonnak és Denis Hayesnek az ötletet, hogy évente, szerte a világon tartsák meg a Föld napját, abból a célból, hogy bevonják a nyilvánosságot és napirendre tűzzék a zöld ügyeket. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar dalokat Google Fordítóból? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar dalokat Google Fordítóból? 2023.10.7 9:49

2024-ben a Föld napján a mikroműanyagok vannak fókuszban, konkrétan a műanyagszennyezés emberi és planetáris egészségre gyakorolt káros hatásai – írja a BBC