2024.4.22 11:21
Olvasási idő 0:50
Szöllősi Anna

Megvan az első ember, akit eltiltottak az AI-alapú szoftverek használatától

TECH-TUDOMÁNY AI MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Eltiltottak egy brit férfit a mesterséges intelligencia alapú képgeneráló szoftverek használatától, mert több mint ezer tiltott képet készített.

Öt évre tiltottak el az AI alapú képgeneráló szoftverek használatától egy szexuális bűnelkövető, akit több mint ezer, gyerekeket ábrázoló képet készített.

Eddig nem volt precedens a 48 éves Anthony Dover esetére, aki a jövőben csak akkor kereshet fel ilyen programokat vagy honlapokat, ha arra előzetesen engedélyt kapott a rendőrségtől. Ez kiemelten érinti a Stable Diffusion szoftver használatát, ami különösen népszerű a pedofilok körében, ugyanis viszonylag kevés megkötéssel lehet vele élethű képeket generálni. A férfit az eltiltás mellett 200 font (kb. 90 ezer forint) bírság megfizetésére is kötelezték – írja a 24.hu a Guardian cikke nyomán.  

A múlt héten a brit kormány bejelentette, hogy egy új törvény illegálissá tenné a 18 éven felüliek szexuális deepfake-jeinek beleegyezés nélküli készítését és terjesztését is, utóbbi esetben az elkövető akár börtönbüntetésre is számíthat. A 18 éven aluliakat szexuálisan ábrázoló anyagok létrehozása, birtoklása és megosztása már az 1990-es évek óta érvényben lévő törvények értelmében is illegális. A törvény – amit eddig főképp a Photoshop használatával készült képekre alkalmaztak – tiltja a kiskorúakról készült valódi és mesterségesen létrehozott képeket is. 

Susie Hargreaves, az Internet Watch Foundation (IWF) szakértője elmondta: a gyermekpornográfia-ügyek aránya a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eseteknél nem nagy, de az elmúlt időszakban lassú, folyamatos növekedés tapasztalható: tavaly 2562 olyan megtévesztően élethű felvételt találtak a dark weben, ami mesterséges intelligenciával készült.