2024.4.15 9:34
Olvasási idő 0:50
Maier Péter

11 év után először nem a Bayern München nyerte a német Bundesligát

SPORT FOCI

A Bayer Leverkusennek köszönhetjük a fociszezon legnagyobb sztoriját.

Történelmi sikert ért el a Bayer Leverkusen csapata, amely a Werder Bremen 5-0-ás legyőzésével bebiztosította bajnoki címét a német labdarúgó első osztályban. Xabi Alonso csapata ezzel a klub történetének első bajnoki címét szállította, ráadásul már öt fordulóval a szezon vége előtt.

Xabi Alonso és játékosai ünneplik a Bayer Leverkusen történetének első bajnoki címét
Xabi Alonso és játékosai ünneplik a Bayer Leverkusen történetének első bajnoki címét Forrás Lars Baron/Getty Images

A Leverkusen sikere azért is nagy dolog, mert egy 11 szezonos szériát szakít meg, amely során minden egyes idényben a német labdarúgás legpatinásabb klubja, a Bayern München húzta be a Bundesligát. A „Gyógyszergyáriakként“ becézett csapat lehetőségei financiálisan és szakmailag is jóval elmaradnak a müncheniekétől, így nem csoda, hogy Alonsóék teljesítményét az év legnagyobb futballsztorijának tekinti a közvélemény.

Nem meglepő az sem, hogy a pénzügyi hátrányokat komoly szakmai teljesítménnyel kompenzáló edzőre két klub is pályázott: a Jürgen Klopp távozása után árván maradó Liverpool és a szintén edzőváltáson áteső rivális, a Bayern München is szerette volna leigazolni a nyáron Xabi Alonsót, de a fiatal edző – aki mindkét említett klubban megfordult játékosként – pár hete bejelentette, hogy még egy évig biztos marad Leverkusenben.

Patrick Schicket, a Leverkusen csatárát ölelgetik a pályára berohanó szurkolók Werder Bremen 5-0-ás legyőzése után
Patrick Schicket, a Leverkusen csatárát ölelgetik a pályára berohanó szurkolók Werder Bremen 5-0-ás legyőzése után Forrás Lars Baron/Getty Images

A történelem tehát tovább íródhat a Rajna partján, bár ehhez az is kell, hogy az Alonso által kiérlelt sztárjátékosokat meg tudják tartani: Florian Wirtz, Jeremie Frimpong vagy Victor Boniface ugyanis egyaránt európai topklubok célpontjai lehetnek a nyáron, bár a vezetőedző bejelentése ezeket a játékosokat is maradásra bírhatja egy újabb szezonra.