2024.4.11 10:53
Olvasási idő 1:13
Masszi-Rigó Csilla

A Harry Potter színésze szerint Izrael háborúja arra emlékeztet, hogy Hitler győzött

TÁRSADALOM HÁBORÚ HARRY POTTER IZRAEL PALESZTINA

Miriam Margoyles markáns kritikát fogalmazott meg Izrael lépéseivel szemben, szerinte tűrhetetlen, ami a Gázai övezetben történik, minden igaz zsidónak „üvöltenie, könyörögnie, sikoltoznia” kellene a tűzszünetért.

A BAFTA-díjas Miriam Margoyles több évtizede meghatározó alakja a brit és amerikai színjátszásnak, olyan filmekben játszott, mint Az ártatlanság kora, a Rómeó és Júlia, a Babe – Malac a pácban, a Harry Potter-sorozatban pedig ő alakította Bimba professzort.

A jelenleg 82 éves ausztrál-angol származású művész a Hollywood Reporter cikke szerint nemrég videóüzenetben szólalt fel az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban, amelyet az Ausztráliai Zsidó Tanács felületein tettek közzé. 

Miriam Margoyles a felvételen éles szavakkal bírálja Izraelt, amely 2023 októbere óta folyamatosan támadja a Gázai övezetet, így az ott élőknek nemcsak a háborúval, hanem az egész lakosságot érintő éhínséggel is szembe kell néznie. „Az emberiség nevében felszólítok minden zsidót, hogy üvöltsön, könyörögjön, sikítson a tűzszünetért“ – mondta. 

Nekem úgy tűnik, hogy Hitler győzött, hiszen ő változtatott meg minket, zsidókat, akik korábban könyörületesek és gondoskodóak voltunk, és úgy viselkedtünk másokkal, ahogyan szerettük volna, hogy velünk viselkedjenek, azzá a mai ördögi, népirtó nacionalista nemzetté, ami nőket és gyerekeket üldöz, sőt, gyilkol.

Felszólalásában elmondta azt is, hogy aki továbbra is fontosnak tartja a vallását, az keresse meg a rabbiját, és mondja el mindenkinek, mennyire undorodik Izrael lépéseitől, hiszen ez a helyes, ilyen a zsidó tradíciókhoz méltó viselkedés. „Ami a háború kezdete óta történik, az megdöbbentő, zavarba ejtő és gonosz, így nem értem, miért nem akar minden zsidó ember – különösen a zsinagógába járók – azonnal véget vetni annak, ami történik.”

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

Margoyles a nyilatkozatában elítélte a Hamász Izrael elleni terrortámadását, amely 2023. október 7-én több mint 1100 ember életét követelte, és amely során 250 civilt és katonát ejtettek túszul. A gázai egészségügyi minisztérium adatait közzétevő ENSZ szerint több mint harmincezer áldozatot követelt Izrael hat hónapja tartó válaszreakciója a Gázai övezetben.