2024.4.11 9:02
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Mesterséges intelligenciával fejleszt a Spotify, ami a hangulatod alapján dobálja a számokat

TECH-TUDOMÁNY MESTERSÉGES INTELLIGENCIA SPOTIFY ZENE

A mesterséges intelligencia a legnépszerűbb zenei streamingplatformra is betör, a Spotify új funkciója ugyanis az aktuális kedved szerint válogat neked össze zenéket.

Bár egyelőre még fejlesztés alatt áll a Spotify új funkciója, belátható időn belül a mesterséges intelligencia fog nekünk zenéket válogatni, a program pedig személyre szabottabb lejátszási listákat fog ajánlani az alapján, mit mondunk neki mi, felhasználók. 

Mesterséges intelligenciával mondhatjuk meg a Spotifynak, mit akarunk hallatni.
Így fog kinézni a felhasználói felületen az új AI Playlist. Forrás Spotify

A zenei platform AI Playlist nevű funkciója egyelőre még csak bétaüzemmódban indul az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ráadásul elsőként csak a prémium felhasználók vehetik igénybe. A program lehetővé teszi, hogy egy chatablakhoz hasonló felületen írjuk meg igényeinket, így elég lesz csupán néhány szóban megfogalmazni, milyen számokat szeretnénk hallgatni.

A Spotify közleménye szerint elég lesz annyit írni például, hogy „olyan indie folk lejátszási listát keresek, ami egy jó nagy, meleg ölelést ad az agyamnak” vagy „olyan relaxációs zenét, ami felvidít az allergiaszezonban”, a platform pedig válaszként azonnal elküldi majd az állapotunkhoz és ízlésünkhöz – szerinte – leginkább passzoló lejátszási listát. És amennyiben nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, úgy további utasításokat is adhatunk a finomításra.

A rendszer további különlegessége, hogy képes állatokra, színekre, filmes karakterekre, de akár még emojikra vonatkozó kéréseket is értelmezni. A cég ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ez még egy nagyon új, tesztelés alatt álló funkció, így például aktuális, közéleti eseményekre egyelőre nem biztos, hogy releváns lejátszási listát tud összerakni.