2024.4.10 14:26
Olvasási idő 1:12
Szöllősi Anna

EP-választás: gyengült a Fidesz, bezuhant a szélsőjobb

UROPE EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ FIDESZ POLITIKA VÁLASZTÁSOK

Ebben a hónapban is közzétette előrejelzését a Europe Elects nevű civilszervezet, amiből az derült ki, hogy az Európai Néppárt folyamatosan növeli a táborát, miközben a szélsőjobb látványosan visszaszorult, és a Fidesz támogatottsága is csökkent.

Két hónappal az EP-választás előtt egyre inkább körvonalazódnak az erőviszonyok, az elmúlt hónapok tendenciája pedig felgyorsulni látszik.

A Europe Elects előrejelzései a legfrissebb közvéleménykutatások és/vagy tagállami választások eredményeit veszik figyelembe, ebben a hónapban az eredmény pedig még pontosabb lehet, tekintve, hogy 27-ből 4 tagállamban állt rendelkezésre vonatkozó felmérés, amit a júniusi EP-választásokra készítettek – írja a Hvg.hu nyomán a 24.hu

Az Európai Néppárt – ami 2021 januárja óta a legmagasabb támogatottsággal rendelkezik – tavaly július óta minden hónapban növelni tudta támogatóinak számát (akkor 157 mandátumot kaptak volna, most ennél 27-tel többet), míg a Szociáldemokraták 5 mandátumszámot rontottak az előző hónaphoz képest. 

Az összesítés rámutat, hogy a szélsőjobb is bezuhant: az Identitás és Demokrácia elveszítette az elmúlt hat hónapban elért nyereségének jelentős részét, pontosabban 10 mandátumot. Az Európai Konzervatívok és Reformerek szintén rontott, kettővel kevesebb mandátummal rendelkezik az előző hónaphoz képest. Ez a két politikai csoport az, amihez a jelenleg független fideszes képviselők csatlakozhatnak.

Az előrejelzés a magyar eredményekre is kitér: már az előző hónapban is eggyel kevesebb mandátumot jósoltak a Fidesznek, ami ismét egy újabb pozícióval csökkent. Jelenleg a Fidesznek és a KDNP-nek együtt 13 képviselője van, 12-1 arányban.

A Demokratikus Koalíció mandátumszáma múlt hónapban a korábbi kettőről ötre ugrott, jelenleg négy székben bízhatnak, de megjegyzendő, hogy a mérés még nem vette figyelembe, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listát állítana. Két mandátumot kap a Mi Hazánk, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelbe, és egy mandátum jutna a Második Reformkor Pártnak is.

A Europe Elects a következő mandátumszámokat vetíti előre (az egyik zárójelben a párt nevének rövidítése, a másikban az egy hónappal ezelőtti adathoz képest megállapított változás látható:

Európai Néppárt (EPP): 184 (+3)
Szociáldemokraták (S&D): 135 (–5)
Európa Megújul (RE): 87 (+5)
Identitás és Demokrácia (ID): 82 (–10)
Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 81 (–2)
Zöldek (G/EFA): 52 (+3)
Baloldal (LEFT): 47 (+2)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.