2024.4.8 11:32
Olvasási idő 1:02
Maier Péter

Woody Allen szerint eltűnt a filmkészítés romantikája, már a visszavonulását fontolgatja

FILMEK + SOROZATOK EGYESÜLT ÁLLAMOK FILMEK HOLLYWOOD WOODY ALLEN

Az "Annie Hall" és a "Manhattan" rendezője egyelőre bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy lesz-e még új filmje a "Coup de Chance" után, mert nem jönnek maguktól a forgalmazók és a pénzügyi támogatások.

Woody Allen ismét arra tett utalást, hogy visszavonulna a filmkészítéstől, állítása szerint egyelőre bizonytalan azt illetően, hogy a legfrissebb, Coup de Chance című rendezésének amerikai bemutatója után belevág-e még egy újabb nagyjátékfilm elkészítésébe.

Az Air Mailnek adott interjúban a 88 éves rendezőt arról kérdezték, hogy a francia nyelvű erotikus thriller lesz-e az utolsó munkája. „Még bizonytalan vagyok ezzel kapcsolatban. Nem akarok elmenni pénzt gyűjteni. Púp a hátamra. De ha valaki jön, telefonál, és azt mondja, hogy támogatni akarjuk a filmet, akkor megfontolnám. Valószínűleg nem lenne akaraterőm nemet mondani, mert annyi ötletem van“ – mondta az Annie Hall rendezője.

A Coup de Chance Woody Allen ötvenedik filmje, ami bár a velencei filmfesztiválon (ahol a világpremierje volt) meleg fogadtatásban részesült, Amerikában viszont megszenved vele a forgalmazó. A #MeToo óta Allen gyakorlatilag feketelistára került Hollywoodban, miután megvádolták, hogy 1992-ben szexuálisan zaklatta örökbefogadott lányát, Dylan Farrow-t. Allen, akit a Yale-New Haven kórház gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel foglalkozó klinikája és a New York-i Szociális Szolgálati Hivatal is vizsgált, és mindkét esetben tisztázott, mindig is hangoztatta ártatlanságát.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

Hónapokig tartó késések és titkos vetítések után a Coup de Chance április 5-én került mozikba az Egyesült Államokban. „Nekem mindegy, hogy itt forgalmazzák-e vagy sem. Ha egyszer megcsináltam, utána már nem követem az eseményeket. A terjesztés már nem az, ami régen volt“ – mondta Allen az Air Mailnek.

A rendező konkrét példát is hozott: az Oscar-díjas Annie Hallt az 1977-es bemutatót követően „kicsit több mint egy évig“ játszották a mozik, manapság azonban a forgalmazás nagyjából két hétig tart. „Az egész iparág megváltozott, és nem a jó irányba. A filmkészítés minden romantikája eltűnt“ – mondta Allen.