2024.4.6 9:37
Olvasási idő 4:43
Krajnyák Petra

Forradalmár, művész és látnok: Pierpaolo Piccioli a Valentinónál eltöltött 25 éve előtt tisztelgünk

Forradalmár, művész és látnok: Pierpaolo Piccioli a Valentinónál eltöltött 25 éve előtt tisztelgünk
Forrás Jacopo Raule/Getty Images
DIVAT DIVAT DIVATBEMUTATÓ DIVATTÖRTÉNET NEW YORK-I DIVATHÉT PÁRIZSI DIVATHÉT

A Valentinónál eltöltött 25 éve alatt Piccioli igazi reformerként tündökölt a divatházon kívül és belül egyaránt. Kollekcióival és az új márkanagykövetekkel a sokszínűséget, befogadást szorgalmazta és újragondolta a feminin, maszkulin minőségeket is.

Pierpaolo Piccioli közel két évtizeden át állt kreatív igazgatóként a Valentino élén. Az olasz tervező március 22-én jelentette be távozását a márkától, ahol 1999-ben kiegészítő tervezőként kezdett. Piccioli mindig is a határokat feszegette a divatvilágban, talán merészségének is köszönhető, hogy 2008-ban máris kreatív igazgató lett Maria Grazia Chiurival oldalán. Egészen 2016-ig álmodták meg közösen az éteri ruhákat, amikor Chiuri átvette a Dior kreatív irányítását, Piccioli fantáziája pedig szólóban garázdálkodott tovább. 

Nagyon tisztelem Pierpaolót mint művészt és mint embert. Ő tényleg nagyon különleges. Számomra a munkáiban van egyfajta szabadság és kifinomultság, ami nem érződik erőltetettnek. Egyszerűen vonzott a munkája. Merész, vibráló és magáért beszél. Imádom

– mondta Sebastian Stan. A színész a 2022-es MET Gálán két Valentino kreációt is viselt: egy vakító pinket, és egy kristályokkal, strasszokkal díszített fekete szettet.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sebastian Stan (@imsebastianstan) által megosztott bejegyzés

 A Valentinónál töltött ideje alatt Piccioli a fiatalos játékosságot és vitalitást vitt a márka eredeti ethoszába. Saját sokkal vagányabb, modernebb, kortársabb vízióját ötvözte a márka alapítója, Valentino Garavani által teremtett tradíciókkal: masnikkal, virágokkal, fodrokkal, csipkékkel, hímzésekkel és a később Valentino-vörös néven elterjedt pipacs pirossal.

Kiemelt tartalom
Az idő kertje: hogyan lehet kreatívan kivitelezni az idei Met-gála tematikáját? Az idő kertje: hogyan lehet kreatívan kivitelezni az idei Met-gála tematikáját? 2 nappal ezelőtt

Összeállításunkban a márka éléről élő legendaként távozó Piccioli legemlékezetesebb és legjelentősebb munkáit és múzsáit gyűjtöttük össze a Valentinonál töltött 25 évéből.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Valentino (@maisonvalentino) által megosztott bejegyzés

Haute Couture Spring-Summer 2010

A kibervilágba átültetett Édenkert tematikájú kollekcióban légies sifon darabok domináltak. Egyes modellek kék spray-jel felvitt sminket kaptak, ez pedig referencia a 2009-es sikerfilmre, az Avatárra.

Haute Couture Fall-Winter 2016

A Chiuri-Piccioli páros egyik utolsó kollekciója Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából egy fiktív, reneszánsz Olaszországba repített minket, ahol számos Shakespeare-dráma is játszódik. A Rómeó és Júlia és A velencei kalmár darabokba illő ruhák mellett az Erzsébet-kor divatját idéző gallérokat és ruhatömegeket is találunk.

Haute Couture Spring-Summer 2016

Újabb kultúrtörténelmi lecke Valentino kelmékbe csomagolva. A mezítlábas modellek arany kígyókkal a hajukban vonultak végig nimfákat és Isadora Duncan, a 20.század egyik legjelentősebb modern, kortárs táncosát megelevenítő ruhákban, melyeket Mariano Fortuny, spanyol polihisztor bársonykelméi ihlettek.

Haute Couture Spring-Summer 2019

Sir Cecil Beaton, a 20. század egyik leghíresebb divatfotósa lencsevégre kapta a század legnagyobb filmsztárjait, mint Audrey Hepburn, Marlene Dietrich és Marilyn Monroe, valamint olyan kulturális alakokat, mint például Mick Jagger. 1948-ban egy seregnyi, gyönyörű Charles James ruhában gyülekező nőről készítette el leghíresebb fotóját, amely Picciolit is megihlette egy táncoló fekete nőkről készült kép mellett. 

Kiemelt tartalom
Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk Jótékonysági estből a divat Super Bowlja – A Met Gálák eddigi legérdekesebb tematikáiból válogattunk 2024.4.28 9:25

Piccioli többnyire fekete, ismeretlen és szupersztár státuszba emelkedett modelleket választott, köztük Liya Kebedet és Naomi Campbellt. Azt hihetnénk, a vakítóan fehér divatkampányok keltettek benne bűntudatot, de az inkluzivitás mögött művészi szándék húzódott: Megállja-e a helyét a couture a modern világban vagy csupán ostoba, anakronisztikus giccs?

A gyönyörű couture képeken a kezdetektől fogva csak egyfajta nőt látunk – fehér darazsakat. Soha nem látsz erős, fekete nőt.... Ez (a kollekció) az egyediség felvállalásáról szól, ami maga a couture

– fejtegette a tervező, hogy a viselő teszi moderné a couture-t.

Haute Couture Fall-Winter 2020

Az Of Grace and Light címet viselő minifilmet egyenesen Rómából közvetítették a pandémia idején, amikor a kifutók helyett más látványos eszközökkel kellett izgalomban tartani a divatvilágot. Piccioli pedig megtalálta a tökéletes lehetőséget erre. A livestream-előadással nemcsak a márka történetére és az olasz filmiparra utalgatott, hanem egy olyan teljesen fehér palettával dolgozó kollekciót is bemutatott, amely az haute couture legmagasabb színvonalát képviselte. 

Ready-to-wear Fall-Winter 2022

A Valentino Pink PP Collection Piccioli 25 éves Valentino-munkásságának mesterműve. Mindenhol pink burjánzott: a díszlettől kezdve, a masnikon, fodrokon, szirmokon, csipkéken és hímzéseken át a hatalmas platformos cipőkig mindenhol. A nem mindennapi monokróm paletta megszabadít a kényszeres realizmustól, hogy a tudatalatti, s így a viselő egyénisége is felszínre törjön.

A Pierpaolo Piccioli által, a Pantone Color Institute-tal együttműködve megalkotott vibráló fukszia rózsaszín árnyalat egyedi és megismételhetetlen márkaidentitást teremtett.

Haute Couture Fall-Winter 2022-23

Ez The Beginning vagy is A Kezdet című kollekció a kreatív igazgató által meghirdetett, támogatott szépségeszményt jeleníti meg, amely központi szerepet ad az egykor perifériára szorultaknak, és főszereplővé teszi az egykor mellékszerepre is kevésnek találtakat. A kollekció tökéletesen megmutatja, mitől olyan egyedi Piccioli: a régi kánontól távol álló dolgokban keresi a csillogást, így kiszélesítve a szépség spektrumát.

A bemutatót a Valentino római szabászatának szomszédságában található Spanyol lépcsőn rendezték meg, ahol az alkotások évtizedekkel ezelőtt még teljesen más szellemiségben keltek életre. Meghatóbb és szebb fináléval nem is zárulhatna: a tervező a varrónőkkel kéz a kézben, szabók körgyűrűjében vonul le a lépcsősoron, akik nélkül minden ruhadarab csupán papírra vetett terv maradna.

Ready-to-wear Spring-Summer 2024

2024-es tavaszi/nyári férfi kollekciója újraértelmezi a férfiasság uralkodó definícióját: a férfiak és ruháik életét, a maszkulinitás jelenkori valóságát. A hagyományok újragondolásával a szabályok megszűnnek, pontosan ebben a szellemiségben prezentálta Piccioli a 21.századi férfit.

A szabászat egykor a hatalom, siker és hipermaszkulinitás jelképe volt, ma már az egyéniség kifejező eszköze az új generáció számára. Elegáns blézerek és kabátok rövidnadrággal, ezek a párosítások a klasszikus irodai egyenruhákat a jelenkor kényelemigényéhez illesztik.

Naomi Campbell

A 90-es évek egyik legnagyobb szupermodellje 14 évnyi szünet után a Valentino 2019-es párizsi bemutatóján tért vissza a kifutóra egy gyönyörű, fekete áttetsző haute couture estélyiben.

A femme fatal esztétika szöges ellentétét megtestesítő pink költeményben jelent meg ugyanebben az évben a MET Gálán.

Lewis Hamilton

Piccioli a nagykövetek terén is formabontónak számított és a szórakoztatóiparon túli vizekre evezve nagyon gondosan megválogatta a Valentino értékrendjének képviselőit. Lewis Hamilton felkéréséről így nyilatkozott:

Számomra a közösség létrehozása azt is jelenti, hogy olyan hírességeket választunk, akik a Valentinót képviselik, de akiket mi is kedvelünk. Lewis Hamilton támogatta és még mindig támogatja a Black Lives Mattert és az LMBTQ+ közösséget – „ha“ és „de“ nélkül. Számos polgárjogi csoportot és egyéb olyan ügyet támogat, amelyeket mindannyiunknak támogatnia kellene. Nem foglalkozott azzal, hogy magát felmagasztalja az érdekérvényesítésben. Ehelyett arra használja a hangját, a jelentőségét, a sikerét, hogy interszekcionális módon legyen progresszív.

Lewis Hamilton a Valentino PP kampányában. Forrás Michael Bailey Gates/Valentino

Florence Pugh

A brit színésznő az egyik legbevállalósabb márkanagykövet a Valentinónál, aki 2022-ben személyesen adhatta át az olasz tervezőnek az Év Dizájnere díjat a British Fashion Awardson. A 2023-as MET Gálán pedig Piccioli oldalán vonulhatott végig a fehér szőnyegen.

Florence Pugh a Valentino Haute Couture Fall/Winter 2023/2024 bemutatóján.
Florence Pugh Valentinoban a 2023-as MET Gálán.Florence Pugh Valentinoban a Valentino Haute Couture Fall/Winter 2022-2023-as bemutatóján.Florence Pugh Valentinoban a 2023-as Vanity Fair Oscar afterpartin.
Galéria megtekintése
(6)

Zendaya

„Tökéletesen megtestesíti és képviseli azt, amit a Valentino ma jelent és képvisel. Egy erőteljes és harcias fiatal nő, aki a tehetségét és a munkáját arra használja, hogy kifejezze önmagát, értékeit és a generációját is“ – mondta Piccioli a színésznőről, aki 2020-ban lett a brand új arca és nagykövete.

Zendaya nemcsak a vörös szőnyegen viselt több ízben is Valentino-kreációkat, hanem a főszereplésével készült kampányokban, a párizsi divathéten és a Time címlapján is.

Zendaya részt vesz a Valentino Womenswear Fall/Winter 2022/2023 bemutatóján a Párizsi Divathét keretében 2022. március 06-án, Párizsban, Franciaországban. 
Zendaya a Bulgari Hotel Roma megnyitóján, Valentinoban.Zendaya a Valentino Womenswear Spring/Summer bemutatóján a 2023-as párizsi divathéten, természetesen Valentinoban.Zendaya a 2023-as Screen Actors Guild Awards-on, Valentinoban.
Galéria megtekintése
(4)

Suga (BTS)

Piccioli a divatvilágon belüli sokszínűség és befogadás mellett is kiállt, és az elmúlt években feltűnt művészek, alkotók, ikonok új élvonalából merített. Suga, a BTS rappere szintén Valentino nagykövet lett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Valentino (@maisonvalentino) által megosztott bejegyzés

Rihanna

2023. május 1-jén a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban ismét megrendezték a divatvilág legnagyobb eseményének számító rendezvényt, a Met-gálát, mely tavaly Karl Lagerfeld munkássága előtt tisztelgett. Az énekesnő vitathatóan elegáns, több órás késéssel érkezett meg egy fehér Valentino kapucnis ruhában, amelyet 3D-s kaméliavirágok, – Lagerfeld kedvenc virágai –  díszítettek. Alatta egy pántos fehér ruhát viselt közepén egyetlen virággal.

Margot Robbie

Margot Robbie-nak a Barbie-film sajtóturnéján természetesen a Barbiecore-mánia előfutárával is kollaborálnia kellett. A rózsaszín pöttyös miniruha az 1993-as tavaszi kollekció egyik darabjának újragondolt változata, amelyet a 2015-ös a Pink & Fabulous Barbie ihletett.

Margot Robbie részt vesz a "Barbie" című film sajtótájékoztatóján és fotózásán a Los Angeles-i Four Seasons Hotel Beverly Hillsben 2023. június 25-én. Forrás Gettty Images/Matt Winkelmeyer/WireImage
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!