2024.3.22 19:26
Olvasási idő 1:00
Kovács M. Dávid

Rákkal küzd, kemoterápiás kezelést kap Katalin hercegné

KÖZÉLET BETEGSÉG BRIT KIRÁLYI CSALÁD KATALIN HERCEGNÉ

Katalin walesi hercegnő karácsony óta semmilyen hivatalos eseményen nem vett részt. Egy videóüzenetben hozta nyilvánosságra, hogy rákkal küzd, és rendkívül kemény hónapok vannak mögötte.

Daganatos megbetegedéssel kezelik Katalin walesi hercegnőt, írja Vilmos brit trónörökös feleségének pénteki bejelentése nyomán a BBC. Mint mondta, orvosai megelőző jellegű kemoterápiás kezelést javasoltak neki, jelenleg a kezelés korai szakaszában tart.

Katalin walesi hercegnő
Katalin walesi hercegnő 2023 szeptemberében az angliai Suttonban. Forrás Mark Cuthbert / Getty Images

A 42 éves Katalin a felvételen azt mondja, hatalmas sokként érte a hír, és hihetetlenül kemény hónapok vannak mögötte, ennek ellenére – a körülményekhez képest – jól van, napról napra egyre erősebb. A Kensington-palota bízik a felépülésében.

Katalin szerint a januári hasüregi műtétje után még az volt az orvosi szakvélemény, hogy a beavatkozást nem rákos elváltozás tette szükségessé. A műtét sikeres volt, de az utána elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy mégis daganatos megbetegedésről van szó.

„Vilmos és én mindent megtettünk azért, hogy fiatal családunk érdekében bizalmasan kezeljük és dolgozzuk fel a helyzetet. Időbe telt, hogy Györgynek, Saroltának és Lajosnak mindent a számukra leginkább megfelelő módon magyarázzunk el, és hogy megnyugtassuk őket, minden rendben lesz velem“ – mondja a felvételen.

Az, hogy William mellettem van, szintén nagy vigaszt és megnyugvást jelent. Ahogy az a sok szeretet, támogatás és kedvesség is, amit oly sokan tanúsítottatok. Ez mindkettőnknek nagyon sokat jelent.

Hozzátette: a családjának most egy kis időre, térre és privát szférára van szüksége.

Katalin hercegné karácsony óta semmilyen hivatalos eseményen nem vett részt, állapotáról ezért számtalan szóbeszéd keringett. Apósát, Károly királyt január óta szintén rákos megbetegedéssel kezelik, jelenleg ő sem vesz részt nyilvános programokon.

A Kensington-palota közlése szerint Katalin videóüzenetét szerdán vették fel.

Katalin hercegné videóüzenetét itt lehet megnézni: