2024.3.22 18:32
Olvasási idő 4:01
Maier Péter Szécsi Krisztián

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Shakira, Carson Coma és Galaxisok a hét megjelenései között

Playback Péntek: Olivia Rodrigo, Shakira, Carson Coma és Galaxisok a hét megjelenései között
Forrás Olivia Rodrigo / Instagram
ZENE CARSON COMA MAGYAR ZENE OLIVIA RODRIGO PLAYBACK PÉNTEK SHAKIRA

New Music Friday REFRESHER-módra: a Playback Péntekben ismét a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze, ezúttal öt lemezt és néhány dalt hoztunk nektek, hogy jól induljon a hétvége.

Albumok

Olivia Rodrigo: Guts (spilled)

Kis jóindulattal bekerült az új albumok közé Olivia Rodrigo öt friss dala, amellyel kibővült a tavalyi Guts című lemeze, amely – valljuk be – a tavalyi év egyik legerősebb popkiadványa volt. Rodrigo nyilvánvaló zenei erősségei mellett arról is ismert, hogy nagyon egyértelmű, specifikus és nyílt dolgokról beszél a szövegeiben, például az új klipes számban, az Obsessedben arról vall, miért van ki annyira attól, hogy a csávója exe annyira tökéletes, hogy még róla is csak szépeket mond. Ez az alkotói egyértelműség sokakat zavarhat, de ahhoz nem férhet kétség, hogy Rodrigo tök szellemesen és kreatívan énekli meg ezeket. A dalok egyébként ugyanannak a sokszínűségnek a jegyében készültek, mint az eredeti lemez: van zúzós popppunk, countrys indie pop és singer-songwriter folk. Igazából nehéz megmondani, hogy ezek a számok többek-e leftovereknél, de már az első pár hallás után érződik, hogy olyan nagyon nem esnek le az albumról, szóval nem neveznénk egy tipikus felesleges deluxe kiadványnak. (Maier P.)

Shakira: Las Mujeres Ya No Lloran

A nők már nem sírnak – üzeni nekünk a kolumbiai énekesnő, Shakira, aki tavalyi gigaslágerével, a Bizarrappel közösen készített Shakira: BZRP Music Sessions, Vol. 53-vel már belengette egy potenciális album eljövetelét. A lemez a dal egyik sorára referál, aminek középpontjában a művésznő és volt férjével, a focista Gerard Piquével kötött házassága áll.

A szám a boldogtalan, elnyomott nők nem hivatalos himnusza lett, így sejthető volt, ha Shakira droppolja végre következő opuszát, Piquének lesz oka kikapcsolnia a kommentszekciót az Instagram-oldalán.


Az LMYNL Shakira tizenkettedik lemeze, és szövegeiben talán még soha nem volt ennyire őszinte az énekesnő, viszont beatjeiben teljességében hozza azt, amit az elmúlt években már megszokhattunk tőle: igazi, vérpezsdítő latinos dallamok minden mennyiségben. És kollabok terén sem kispályás a korong, hiszen Shakira olyan előadókat húzott be featekre, mint Cardi B, Karol G vagy Rauw Alejandro. (Szécsi K.)

Galaxisok: Ellenszélben

Szabó Benedeket nem érte utol a politikai apátia, sőt ugyanazt a dühöt érzi, mint tíz éve – derül ki a Recorder premiercikkéből, amely a Galaxisok legújabb és eddigi legmérgesebb lemezéről íródott. Az énekes-dalszerző a lapnak azt mondta, már attól sem tart feltétlenül, hogy a dalai demagógnak érződnek majd, mivel az a valóság, amiben élünk, fontosabb indikátora volt az alkotásának, mint ennek az elkerülése. Habár zeneileg a rá jellemző könnyed gitárzene berkein belül mozog, a narratíva sokkal közelebb áll a punkhoz, mint a rezignált önelemzéshez. Legalábbis erről szól a lemez körüli diskurzus, és ez nyilván igaz is, de azért, ha meghallgatjuk az Ellenszélbent, a jól kivehető düh mellett egy analitikusabb beszélő is felsejlik, amitől megmarad önazonosnak a dolog, amellett, hogy politikaibb és lázadóbb, mint valaha. „Számomra olyan az Ellenszélben, mint a traumafeldolgozás egy toxikus kapcsolatban, csak itt egy kormány bántalmaz egy országot“ – fogalmazott Szabó Benedek érzékletesen összefoglalva azt, hogy mi is ez az album tulajdonképpen. (Maier P.)

Matt Champion: Mika's Laundry

Matt Champion már a Brockhamptonban is egy sokoldalú rapper-énekesnek mutatkozott, aki – amellett, hogy kiváló flow-ja van – mindig szívesen kísérletezett a különböző előadói módszerekkel, akkor is, ha fennállt a veszélye annak, hogy beletörik a bicskája. Itt is érződik helyenként, hogy többet akar a szarka, mint amennyit a farka bír, de Champion abban a szerencsés helyzetben van, hogy producerként Dijon csatlakozott az első szólóprojektjéhez, és a Mika's Laundry című anyagon hallani is az underground r'n'b egyik nagyhatású figurájának hangzását. Ez a sound ráadásul jól is működik Matt Champion hangjával és karizmájával. Jó okunk van félteni a Brockhampton egykori tagjait, hogyan állnak majd meg a lábukon a rövid életű, de annál nagyobb forgószelet keltő banda feloszlása után, a Mika's Laundry viszont önmagában is értékelhető, sok jó pillanat van rajta, úgyhogy ez alapján Matt Champion azok között van, akiknek a szólóprojektje is bizalmat érdemel. (Maier P.)

Hocuspony: Abrakadara

Megérkezett a budapesti underground szcénában nagyra tartott garázspunk zenekar első albuma. A Hocuspony a műfaj minden jellemzőjét magán viseli: ugyanannyira komolyanvehető, mint vicces, és ugyanannyira „buta“, mint okos. Az Abrakadara mindössze hétszámos ugyan, de így is bőven fél óra fölé nő a műsorideje, ami alatt elég idő van zúzni, és ezt ki is használja a zenekar, ugyanis a lemez tele van hosszú instrumentális részekkel – ezek valószínűleg pozitív közönségreakciót váltanak majd ki a március 28-i lemezbemutatón is az Akva Kishallban. A debütlemez mindent megmutat, ami miatt a zenekar (különösen élőben) egyre népszerűbb: fuzzos gitársoundok, pörgés, megjegyezhető sorok és sokszólamú gangvokálok, ami talán a legfontosabb komponens a Hocuspony hangzásában. (Maier P.)

Számok

Carson Coma: Paul McCartney halott?

Frida Kahlót már megidézte új korszakának nyitódalában a Carson Coma, most pedig a könnyűzene történelmének legnagyobb rejtélyét veszik elő: él-e még Paul McCartney? Na jó, igazából egyáltalán nem ez a dal lényege. Ahogy az előző számban a magyar celebeket célozták be, úgy most az összeesküvés-elméletek és a földönkívüliek hívőinek példáin keresztül mutatja be a zenekar, hogy „annyira kibaszott furcsák az emberek“. Egyébként több mindenről szól ez a dal, ráadásul nagyon catchy a refrén, szóval ajánljuk, hogy próbáld meg felfedni a mélyebb rétegeit. (Maier P.)

Kissbaba: Vastaps

„Tudod, ha pénz diktál, a legtöbbet te jegyzetelsz“ – pörköl oda új dalában Kissbaba, aki nem sokat hallatott magáról mostanság, de az underground trapelőadó most egy komplett nagylemez megjelentetését tervezi. A Monopoly április 19-én érkezik, és a Vastaps című dal is rajta lesz, amelyben Kissbaba rezignáltan oltja le a habi arcokat, és közben a saját életének mélységeire és magasságaira is reflektál. „Tetszett a koncepció, hogy azzal kezdjem a legújabb albumprojektemet, amivel egy jó produkció végződni szokott, vastapssal. Ez a szám relatív hamar és problémamentesen megvolt a lemezre, ami elég nagy szerepet játszott, hogy ő legyen az előfutár. Régen írtam olyan dalt, ami ennyire én vagyok, nemcsak egy fejezetet ír le az életemben, hanem egy átfogóbb helyzetjelentés is“ – mesélte Kissbaba a trekkről, amelynek szövege egy letargikusabb, esős napon született Skóciában, ez a mood pedig vissza is köszön a dalon. (Maier P.)

Damara: Csanyi.wav

Új klippel érkezett a budapesti underground gitárzene egyik neves feltörekvő zenekara, annyi, hogy az új daluk egy rapszám. A Damara friss megjelenése nálunk premierezett, úgyhogy részletesen is olvashatsz róla ide kattintva.

Kiemelt tartalom
PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik! 2024.3.22 10:00
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!