2024.3.22 10:00
Olvasási idő 1:25
Maier Péter

PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik!

PREMIER: A hiphopban is kipróbálja magát a Damara zenekar, hallgasd meg, hogy megy nekik!
Forrás Ornella Mari
ZENE DAMARA MAGYAR ZENE PREMIER

Új lemezét hirdeti be friss dalával a Damara zenekar, akik továbbra is szeretnek őrültködni. A váratlan és meglepő Csanyi.wav itt nálunk látható és hallható először.

Az egyik legmenőbb budapesti underground zenekar, a Damara 2021-ben hozta ki első albumát (Keresem a helyem), amelyet a tavalyi Fény és boogie követett. A banda új nagylemezen dolgozik, ennek bemutatkozó dala a Csanyi.wav, amelynek a videóklipje itt nálunk látható először.

A friss dallal, amely az első hírhozója a majdani Még nyitva az ég című albumnak, egyértelműen zenei univerzumának határait feszegeti a Damara. Ez nem meglepő, mivel a zenekar saját bevallása szerint is mindig fontosabbnak tartotta a humort a műfaji elköteleződésnél.

A magyar zenei térben a hiphop húzóereje nem ijeszt meg bennünket, ellenkezőleg: bár még sosem rögzítettünk ilyen számot, úgy éreztük eljött az idő, hogy kipróbáljuk ezt is

– fogalmaznak. Persze, nem arról van szó, hogy piszkálni akarnák a stílust, a dalon keresztül inkább saját maguknak mutatnak görbetükröt, mintsem a rapzenének, ettől hál' Isten elkerülik azt, hogy paródiajelleget öltsön a dolog. Beszédes, hogy állandó partnerük, Dióssy Ákos 'Dió' mellett a Wavyből ismert Danny Pinto is részt vett a szám hangszerelésében. 

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a XX. századi magyar könnyűzene legnagyobb legendáiról? ma 09:08 -kor

A Csanyi.wav címe (amelyet a zenekar kisbetűvel, csanyi.wavként ír, jelezve, hogy egy újfajta nyitás demójáról van szó) magától értetődő: a Damara basszerosának, Csányi Misinek a statementje, akinek a saját egyéni valóságában játszódik a klip és a dal is. Az ő – nagyon is létező – rapper énjének a világában kapnak új értelmezést a zenekar tagjai.

Werk a Csanyi.wav klipforgatásáról
Werk a Csanyi.wav klipforgatásáról Forrás Damara

A Még nyitva az ég című album bemutatkozó számának különleges szerepet szánunk: a Damara vizuális kommunikációjának kiemelkedő darabjaként, a legutóbbi trendeknek megfelelően found footage jellegű, 2000-es évekbeli rögzítőeszközzel felvett kézikamerás képi világot építő videóklipet forgattunk

– mondják a zenekar tagjai, akiktől már megszokhattuk, hogy különböző karakterek jelmezeibe bújnak.

Werkfotó a klipforgatásrólWerkfotó a klipforgatásrólWerkfotó a klipforgatásrólWerkfotó a klipforgatásról
Galéria megtekintése
(8)

A klipet nagyrészt gerillában forgatták, legszignifikánsabb helyszíne a 4K – Kőbányai Kortárs Kultúr Központ volt, a koncepció zenekari ötlet, a felvételt és a vágást Csányi Zsófi készítette.

A Még nyitva az ég április végén érkezik. A lemezt a Fiúk zenekarral közös lemezbemutató turnén mutatja be a zenekar több vidéki állomáson, illetve külön az Akvárium Klub Kishalljában. De előtte még játszanak Pécsen is, épp a nemrég szintén nálunk premierező egy5egy zenekarral. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!