2024.3.21 11:42
Olvasási idő 1:34
Szöllősi Anna

Késéssel, Don Giovanni-díszletben adták elő a Hunyadi Lászlót az Operában, sorra álltak fel a nézők

KULTÚRA ÓKOVÁCS SZILVESZTER OPERAHÁZ

A kedden kezdődő sztrájk miatt szokatlanra sikerült a szerda esti "Hunyadi László" az Operában, ahol az előadás csúszott, a zenekar csak a leghíresebb részeket játszotta, Ókovács Szilveszter pedig próbálta menteni a menthetőt.

Március 19-én, kedd, este részleges sztrájkba kezdtek a Magyar Állami Operaház dolgozói, így a keddi Don Giovanni első csaknem egy óráját zenekar nélkül, zongorakísérettel adták elő, hét órakor a zenekar több tagja „sztrájk“ feliratú pólóban vonult be játszani, majd a szerdai előadás is rendhagyóra sikerült – írta meg a 24.hu. 

Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját jelentős csúszással kezdték el a hat órás kezdéshez képest, a nézőket is csak később engedték be. A zenekar nyolckor kapcsolódott be, és csak a legismertebb részeket játszották. A nézőket már a pénztárnál figyelmeztették, hogy szokatlan estének néznek elébe, ugyanis a sztrájk miatt nem tudták elpakolni a keddi előadás díszletét, így a Hunyadi Lászlót a Don Giovanni díszletében fogják játszani. 

Ókovács próbálta menteni a menthetőt 

Csakúgy, mint kedden, Ókovács Szilveszter, az Opera igazgatója a szerdai előadás előtt is felszólalt. Az Index beszámolója szerint úgy fogalmazott, „nincs az a vasutas”, aki meggátolhatná az előadást, majd belengette, hogy az előadás egy 25 perces kisfilmmel kezdődik, ami az Operaház történetéről szól, és ami után egy szünet következik, ami alatt az emberek kimehetnek „az elhíresült büfébe”.

A főigazgató ezután arról tájékoztatta a közönséget, hogy az énekesek zongorakísérettel fogják előadni a legismertebb részeket a Hunyadi Lászlóból, majd a zenekar nyolckor csatlakozik hozzájuk, de ők is csak a legismertebb részeket – például a nyitányt – fogják játszani. 

Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem szimpatikus, az nyugodtan sarkon fordulat, és elmehet

– mondta Ókovács, majd megjegyezte, hogy ezekben az esetekben visszafizetik a belépők árát. A portál szerint már a szünet elején nagyjából 30-40 ember vette az irányt a pénztár felé, hogy visszaváltsa a jegyét, és összesen mintegy százan élhettek a visszatérítés lehetőségével.

Kedd óta tart a sztrájk

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában a sztrájk állásáról beszélt.   

A tárgyalások jelenleg nem zajlanak sehogy, hiszen az Operaház főigazgatója azt az alapvető kötelezettségét is elmulasztja teljesíteni, miszerint sztrájk idején a felek kötelesek a sztrájkról szóló törvény szerint tárgyalásokat folytatni a konfliktus mielőbbi megszüntetése érdekében

– nyilatkozta a műsorban Bárány, aki szerint nem az Operaház vezetésével, hanem magával a főigazgatóval van vitájuk. Úgy látja, Ókovács kényúrként, hűbérúrként vezeti a rábízott intézményt, állandóan annak kell történnie, amit ő elképzel. „Egyfelől van egyfajta elismerése a követeléseink jogosságának, de amikor ennek hangot adunk, kiállunk, azt minden erővel igyekszik elnyomni“ – mondta.

Közben Ókovács Szilveszter az elmúlt napokban több Facebook-posztban is cáfolta Bárány Balázs Péter – szerinte túlzó és önellentmondó – állításait.