2024.3.20 15:50
Olvasási idő 0:47
Szécsi Krisztián

Televíziós BAFTA-díjra jelölték Tálas Zsófiát, az Utolsó befutók vágóját

FILMEK + SOROZATOK BAFTA SOROZATOK TÁLAS ZSÓFIA

A Londonban élő Tálas Zsófia az "Utolsó befutók" című sorozat harmadik évadának utolsó epizódjáért kaphat elismerést.

Tálas Zsófiát BAFTA TV-díjra jelölték az Utolsó befutók (eredeti címén: Slow Horses) harmadik évadának hatodik epizódjában nyújtott vágási teljesítménye miatt.

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) a fikciós alkotások legjobb vágási munkáit értékelő kategóriában jelölte Tálas Zsófiát, amelyben az évad első részét jegyző Sam Williams is versenyben van.

A Londonban élő magyar vágó neve nem először merül fel a BAFTA-díjak történetében, hiszen ő vágta a legjobb brit animációs rövidfilm kategória 2018-as győztesét, a Poles Apart című alkotást is.

Az Utolsó befutók egy brit thrillersorozat, amely Mick Herron Slough House című regénysorozatán alapul. A sorozat 2022-ben debütált az Apple TV+-on, azóta három széria is készült, a negyedik évad pedig decemberre várható.

A sorozat összesen hat jelöléssel futhat neki az idei BAFTA TV-díjátadónak: azon túl, hogy a legjobb vágásért folyó versenyben két vágóval is versenyben van, a legjobb drámasorozat, a legjobb mellékszereplő, a legjobb hang kategóriákban is jelölték.

Tálas Zsófia tanulmányait az angliai National Film and Television School és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem vágó szakán végezte, emellett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen filmtörténeti diplomát is szerzett. 2019-ben a Magyar Filmhéten és a Magyar Filmkritikusok Díján a legjobb vágás díját vihette haza Reisz Gábor Rossz versek című filmjében végzett munkájáért.