2022.12.13 11:13
Olvasási idő 0:46
Szécsi Krisztián

Elhunyt Angelo Badalamenti, a Twin Peaks zeneszerzője

ZENE DAVID LYNCH

A Grammy-díjas zenész nagyban hozzájárult művészetével a David Lynch-filmek megfoghatatlan és enigmatikus hangulatához.

Életének 85. évében elhunyt Angelo Badalamenti, amerikai Grammy-díjas, többszörös Golden Globe-jelölt zeneszerző – erősítette meg a hírt Badalamenti egyik közeli hozzátartozója a Hollywood Reporter-nek kihangsúlyozva, hogy a művész családja körében távozott el az élők sorából New Jersey-i otthonában.

Balról jobbra: Angelo Badalamenti, zeneszerző és David Lynch, filmrendező. Forrás Fotó: brooklynvegan.com

David Lynch filmrendező muzikális múzsájának is tekintett Angelo Badalamenti-nek olyan ikonikus filmek zenéjét köszönhetjük, mint a Kék bársony (1986), Veszett a világ (1990) Straight Story – Az igaz történet (1999) vagy a Mulholland Drive – A sötétség útja (2001). Mégis nem az említett illusztris filmalkotások, hanem a nagysikerű Twin Peaks amerikai sorozatnak köszönhetően írta be nevét a világ legnagyobb zeneszerzői közé, mely munkájáért 1991-ben neki ítélték A legjobb pop instrumentális teljesítményért járó Grammy-díjat.

Kiemelt tartalom
David Lynch újabb klasszikusa tér vissza a mozikba tavasszal David Lynch újabb klasszikusa tér vissza a mozikba tavasszal 2023.3.21 14:39

A mindenki által ismert Love Theme From Twin Peaks dalt egyébként Badalamenti 20 perc alatt írta meg, miután a rendező, többé-kevésbé, felvázolta a zeneszerzőnek, milyen hangulatokat is szeretne átadni a sorozatban.

„Ugye tudod, hogy most írtad meg a sorozat körülbelül 75 százalékát? Ez volna a Twin Peaks“ – emlékezett vissza a közös munkára David Lynch.

A filmográfia nagymesterén kívül Badalamenti olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint David Bowie, Nina Simone, Sir Paul McCartney, Liza Minnelli, a The Cranberries zenekarből ismert Dolores O’Riordan és a Pet Shop Boys.