2024.3.19 12:52
Olvasási idő 0:53
Masszi-Rigó Csilla

Magyar középiskolások nyerték a világ legrangosabb vitaversenyét Oxfordban

KULTÚRA TANULÁS VERSENY

A British International School Budapest diákjai, Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra az idegen nyelvi kategória legjobbjai lettek az Oxford Union vitaversenyen.

A British International School Budapest diákjai, Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra nyerték a világ legrangosabb középiskolai szintű vitaversenyének számító Oxford Union vitaversenyt ESL (azaz: angol mint idegen nyelv) kategóriában  – derül ki a szülők, Wirtz Ágnes és Zsoldos Miklós 444-hez eljuttatott közleményéből. 

Magyar diákok nyerték meg a világ legrangosabb vitaversenyét
Forrás GETTY IMAGES

Az Oxfordban tartott versenyen 121 csapat indult, a megmérettetésen azok vehettek részt, akik az Egyesült Királyságban és 11 másik országban a legjobb regionális eredménnyel végeztek. Magyarországról három kétfős csapat jutott be, a nyertes csapat mellett a Milestone Intézet négy diákja, Jánoskuti Hanna és Weiszbart Bálint, valamint Tóth-Góde Gergely és Benedek Szabolcs Bulcsú szállt versenybe. 

A csapatoknak rövid felkészülést követően egy adott tételmondat ellen vagy mellett kellett érvelniük. A szervezők előzetesen nem adták meg a témákat, így a versenyzőknek igen széles látókörrel és háttértudással kellett rendelkezniük a feladathoz, amely lehetett gazdasági, külpolitikai téma vagy valamilyen társadalmi, kulturális kérdés is.

A feltételek kötöttek: a parlamentáris előírások nemcsak a beszédek hosszát, a vitázók számát, hanem például azt is meghatározzák, hogy ki és mikor tehet fel kérdéseket a megadott állítás mellett vagy ellen érvelő feleknek. A zsűri pedig az érvek súlyát, az érvelési technikát és a szuggesztív elemeket értékelve hozza meg a döntését

– írták a közleményben. 

Míg a vitázás több európai és ázsiai országban is népszerű iskolai tevékenység, addig Magyarországon nem túl elterjedt, legfeljebb a 8. és 12. évfolyamon oktatott állampolgári ismeretek órán igyekeznek fejleszteni a tanulók vitakultúráját.