2024.3.19 12:02
Olvasási idő 0:44
Masszi-Rigó Csilla

Új fonódóvillamos-útvonalat jelentettek be, ami Újpestet köti össze Újbudával

UTAZÁS BKK BUDAPEST TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Újpest és Újbuda egyesülhet a fonódó villamos által, csökkenhet a város autósforgalma, ráadásul a bejutás is egyszerűbb lesz az észak-pestieknek a belvárosba.

Visszaépítik a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamosvágányokat, összekötve ezzel a most a Lehel térig közlekedő észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a Deák térig közlekedő dél-budai 47-49-es villamosokat – jelentették be a BKK keddi sajtótájékoztatóján.

Az érintett vonalakon napi szinten 100 ezer utazásról tudnak, az előrejelzések szerint azonban ez a szám 160 ezerre nőhet az útvonalak összekötésével, míg a belváros autóforgalma napi kétezerrel csökkenhet, Észak-Pestről pedig 3-6 perccel rövidülhet a bejutás a Nyugati térhez.

Új fonódó villamos épül Budapesten
Forrás GETTY IMAGES

Persze az új fonódó villamos betelepítése rengeteg időt vesz még igénybe: a 444.hu híre szerint a BKK úgy kalkulál, hogy ez év utolsó negyedévében köthetik meg a tervezési szerződést, és ha minden jól megy, 2027-re készülhet el a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján ki lehet majd írni a kivitelezési közbeszerzést.

A beruházással 2,3 kilométernyi új villamosvágány épül, a Nyugati téren pedig – amelynek térségében két megálló lesz – el fogják bontani a felüljárót, illetve felújítják az aluljárót is.

A BKK tájékoztatása szerint a villamosvágányok építésének térségében, tehát a Lehel és a Deák terek között „faltól falig” megújul a közterület, az új fonódó villamosvonal pedig a maga 22 kilométerével a leghosszabb villamosvonal lesz Budapesten.