2024.3.14 8:46
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a magyar fiatalok egy jelentős részének

KÖZÉLET JOGOSÍTVÁNY KÖZÉPOKTATÁS

Szeptembertől ingyen szerezhetnek jogsit a középiskolás fiatalok. A kedvezménybe az elméleti és gyakorlati órák, illetve vizsgák is beletartoznak.

Egy korábbi törvénytervezet egyik kiegészítésében már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a kormány kiemelten támogatná a fiatalokat a B kategóriás jogosítvány megszerzésében, és most úgy tűnik, a teljes összeget magára vállalná középiskolások esetén.

„2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak“ – számolt be róla Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Facebookon, ahol elmondta: ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is.

A kormány korábban is támogatta a 20 év alattiak jogosítványszerzését, eddig utólag lehetett 25 ezer forintot visszaigényelni az Államkincstárnál a tanfolyam és a vizsga díjából. Mivel igen költséges mulatságról van szó, ez túl sokat nem segített az elmúlt években a magyar fiatalokon: 2022 végére 305 ezer forintba került a B kategóriás jogsi megszerzése, de ez az összeg ma a gyakorlatban legalább félmillió forint. A Telex emlékeztet: a drasztikus áremelkedés miatt az autósiskolákban 30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma 2022 előző időszakához viszonyítva.