2024.3.5 9:58
Olvasási idő 0:58
Szöllősi Anna

„A tested a tiéd, és senki sem dönthet helyetted“ – Franciaországban alkotmányos jog lett az abortusz

TÁRSADALOM ABORTUSZ FRANCIAORSZÁG TÖRVÉNY

Franciaország hétfőn a világon elsőként foglalta alkotmányba a terhességmegszakításhoz való jog védelmét.

A versailles-i kastélyban 16 év után ültek össze újból együtt a képviselők és a szenátorok alkotmánymódosításra, és nagy többséggel, 780 igennel, 72 nem ellenében fogadták el a kormány törvényjavaslatát, amelynek szövegét már külön-külön is jóváhagyta a nemzetgyűlés és a szenátus.

Minden nőnek üzenünk: a tested a tiéd, és senki sem dönthet helyetted

– idézte Gabriel Attal miniszterelnököt a 24.hu. 

Az MTI emlékeztet: Emmanuel Macron elnök 2023. március 8-án ígéretet tett rá, hogy a terhességmegszakítás jogát beiktatja az alkotmányba, miután az amerikai alkotmánybíróság döntése – amely megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását – aggodalmat váltott ki Franciaországban. Macron francia büszkeségként és egyetemes üzenetként üdvözölte a módosítást. „Ünnepeljük együtt egy új, szavatolt szabadság beiktatását az alkotmányba!“ – írta az elnök a közösségi oldalakon közzétett üzenetében.

Négy nappal március 8., a nők jogainak nemzetközi napja előtt a reform a következő mondatot iktatja be a 34. cikkbe: „A törvény meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett gyakorolható a nőknek a terhességmegszakításhoz szavatolt szabadsága.“ Franciaországban az emberek utcára vonultak, hogy megünnepeljék a történelmi törvényjavaslatot.

Kiemelt tartalom
Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig? Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig? 2023.12.22 17:51

A felmérések szerint a franciák több mint nyolcvan százaléka támogatja az abortuszhoz való jog alkotmányba iktatását, ami fokozatosan nyert többséget a politikusok körében is, és a kongresszusi szavazáson a terhességmegszakítással szemben hagyományosan szkeptikusabb jobboldali képviselők jelentős többsége is támogatta a reformot.

Emberek gyűltek össze az Eiffel-torony mellett a párizsi Place du Trocadero téren 2024. március 4-én, hogy megünnepeljék az abortuszhoz való jog beiktatását a francia alkotmányba.
Emberek gyűltek össze az Eiffel-torony mellett a párizsi Place du Trocadero téren 2024. március 4-én, hogy megünnepeljék, Franciaországban alkotmányos jog lett az abortusz. Forrás GettyImages /Adnan Farzat/NurPhoto

A terhességmegszakítást 1975-ben legalizálták Franciaországban, négy évvel azután, hogy 343 nő, köztük Jeanne Moreau és Catherine Deneuve színésznők, valamint Simone de Beauvoir, Marguerite Duras és Francoise Sagan írónők egy akkor sokkoló felhívásban felfedték, hogy törvénytelen módon abortuszhoz folyamodtak.