2024.3.2 10:34
Olvasási idő 0:48
Krajnyák Petra

102 éves korában meghalt Iris Apfel, korunk egyik legnagyobb divatikonja

DIVAT DIVAT DIVATTÖRTÉNET

Iris Apfel amerikai tervező, lakberendező éppen halála előtt egy nappal osztotta meg Instagramon , hogy 102 és fél éves lett.

Pénteken a floridai Palm Beachen található otthonában, 102 éves korában meghalt Iris Apfel világhírű lakberendező-üzletasszony, a divat egyik összetéveszthetetlen formabontó diktátora. Halálát Instagramon jelentették be, és Stu Loeser, hagyatékának képviselője szintén megerősítette a New York Times-nak. A poszt alatt az amerikai divattervező, Tommy Hilfiger a textil- és divatvilág újítójaként és vezetőjeként méltatta Apfel-t.

Az 1980-as és 90-es években a párizsi divatbemutatók egyik állandó vendége volt. A jellegzetes, rövid fehér hajáról, túlméretezett szemüvegeiről, élénk rúzsáról és vaskos gyöngysorairól ismert Apfel eklektikus ruhatárából korábban a Metropolitan Művészeti Múzeum nagy sikerű kiállítást rendezett.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Iris Apfel a New York-i Egyetemen és a Wisconsini Egyetem művészeti iskolájában tanult, majd a Women's Wear Dailynek és Elinor Johnson belsőépítésznek dolgozott, emellett Robert Goodman illusztrátor asszisztenseként is tevékenykedett. Férjével, Carl Apfellel elindították az Old World Weavers textilipari céget, amelyet 1992-ig együtt vezettek. Kilenc amerikai elnöknek – név szerint Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan és Clinton elnököknek – dolgozott a Fehér Házban.

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 2 nappal ezelőtt

2005-ben a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum bemutatott egy Apfelről szóló kiállítást Rara Avis (Ritka madarak): A pimasz Iris Apfel címmel. Megannyi nívós divatmagazinban szerepelt, mint a Vogue Italia, és 91 évesen ő lett a Dazed legidősebb címlapsztárja. Modell karrierjébe 2019 januárjában vágott bele, miután 92 évesen leszerződtette az IMG Models.