2024.2.29 10:08
Olvasási idő 1:01
Szöllősi Anna

Kanye West megint fittyet hányt arra, hogy nem kapott engedélyt egy dal felhasználására, ezért bíróság elé kell állnia

ZENE BÍRÓSÁGI ÜGY KANYE WEST ZENE

Kanye West és Ty Dolla $ign ellen Donna Summer özvegye indított pert, mert állítása szerint engedély nélkül használták fel az énekesnő "I Feel Love" című slágerét.

Bruce Sudano, Donna Summer özvegye és hagyatékának végrehajtója pert indított Kanye West és Ty Dolla $ign ellen, akikről azt állítja, „úgy döntöttek, egyszerűen ellopják” az énekesnő egyik slágerét – írja a 24.hu.

A per szerint a két rapper még a Vultures című album februári megjelenése előtt kért engedélyt, hogy használhassák az I Feel Love című slágert a Good (Don’t Die) című dalukhoz, de Summer örököse ezt elutasította, mondván, a szerzemény hatalmas kereskedelmi értéke mellett az énekesnő öröksége is károsodhat. Az indoklás szerint West antiszemita kijelentései és szövegei is szerepet játszottak a felperes döntésében, aki meg akarta védeni a hagyatékot a rappert övező negatív publicitással való bármilyen nyilvános összefüggéstől.

Az elutasító válasz után Kanye West és zenésztársa az Universal Music Groupnál is kopogtatott, de ott megint falakba ütköztek, így hát gondoltak egyet, és engedély nélkül használták fel Summer szellemi tulajdonát. Nem kell különösebben koncentrálni, hogy észrevegyük, a dal egyes részeit szinte szó szerint énekeltették fel egy Summerhez hasonló énekesnővel.

Summer özvegye szerint az ügy nemcsak a licencdíjról szól, hanem arról is, hogy a művészeknek joguk van eldönteni, hogyan használják fel és mutatják be műveiket a nyilvánosságnak.

Meg kell akadályozni, hogy bárki egyszerűen ellopja a kreatív alkotásokat, ha nem tudja biztosítani a felhasználás jogát legálisan.

A jogsértőnek bizonyult dalt azóta el is távolítottak a streamingszolgáltatások felületeiről.

Korábban Ozzy Osbourne sem adott arra engedélyt, hogy West felhasználja a Black Sabbath számait, mert „antiszemita, és sokaknak okozott mérhetetlen szívfájdalmat.” West fittyet hányt a dologra, és a tiltás ellenére mégis beépítette az Iron Man című szám egy részletét a lemezbemutató bulijának műsorába.