2024.2.27 15:53
Olvasási idő 0:32
Masszi-Rigó Csilla

Újra lesz Uber Budapesten

UTAZÁS BUDAPEST MAGYARORSZÁG TAXI UBER

Korábban a taxitársaságok hevesen ellenezték az Uber magyarországi működését, most azonban épp az egyik legkeresettebb hazai cég közreműködésével tér vissza a cég Budapestre.

Az Uber közleményben jelentette be, hogy a Főtaxival együttműködve visszatér Budapestre. A világ legismertebb autómegosztó szolgáltatása hét és fél évvel ezelőtt vonult ki Magyarországról, miután a budapesti taxisok lobbijának hatására ellehetetlenítették a működését.

Visszatér az Uber taxi Budapestre
Néhány évvel ezelőtt éppen a helyi taxitársaságok miatt vonult ki az Uber. Forrás Klaudia Radecka/NurPhoto via Getty Images

A hivatalos közlemény szerint ez az első olyan alkalom, hogy a cég európai nagyvárosban egy helyi taxiszolgálgatóval lép együttműködésre. A Főtaxi leányvállalata, az F Mobilitás Kft. már be is nyújtotta a diszpécserszolgálati engedélykérelmet.

A cég közlése szerint: annak ellenére, hogy a szolgáltatás nem volt elérhető, az alkalmazást csak 2023-ban közel 100 ezer alkalommal nyitották meg Budapesten.

Mindeközben az NSZ – Nemzeti Szakszervezet és a FESZSZ – Független Egységes Szakszervetek Szövetsége tarifakorrekciós tárgyalásokat kezdeményez Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel. Keddi közleményük szerint olyan tarifaemelésre van szükség, amely „figyelembe veszi a fogyasztói árak, az üzemanyagár és a nemzetgazdasági helyzet változását, különös tekintettel az üzemanyag árának tartós, 20 százalékos növekedésére”.