2024.2.22 14:33
Olvasási idő 1:13
Krajnyák Petra

Beyoncé ismét történelmet írt: ő az első fekete nő, aki első helyezést ért el a countrytoplistán

ZENE BEYONCÉ BILLBOARD REKORD

A Grammy-gálák történetének legtöbbet díjazott előadója több mint 50 éves rekordot döntött meg a "Texas Hold 'Em" című számmal.

Beyoncé lett az első fekete női előadó, aki első helyezést ért el a Billboard Hot Country Songs listáján, írja a Billboard. Nyolcadik albumának első kislemezdala, a Texas Hold 'Em – amely a 16 Carriages című dallal együtt a Super Bowl idején jelent meg – rögtön a lista élén debütált.

A Texas Hold 'Em című számmal szerdán Beyoncé megdöntötte Linda Martell rekordját, akinek Color Him Father című dala több mint 50 évvel ezelőtt a countryslágerlista 22. helyéig jutott, és egészen szerdáig ez volt a legmagasabb helyezés, amit fekete női előadó valaha elért a rangsorban.

Továbbá Beyoncé lett az első nő, aki a country és az R&B/hip-hop slágerlisták élén is végzett a Billboard műfaj szerinti toplistáinak 1958-as felállítása óta. Korábban erre csak olyan férfi előadók voltak képesek, mint Morgan Wallen, Justin Bieber, Billy Ray Cyrus és Ray Charles.

 

Beyoncé betörése a country világába nem aratott osztatlan sikert, a KYKC-FM oklahomai countryrádió kezdetben nem is játszotta az énekesnő számait. Az állomás vezetője később azzal védekezett, hogy nem is tudtak arról, hogy Beyoncé két countryszámot is kiadott, de miután hozzájuk is elért a hír, a Texas Hold 'Em náluk is adásba kerülhetett.  Ráadásul többen azzal vádolták az énekesnőt, hogy pusztán nyereségvágyból jelentkezett countrydalokkal, sőt, „kulturálisan kisajátítja a fehér zenészek műfaját“.

Beyoncé anyja, Tina Knowles az Instragramon kelt a gyermeke védelmére. A lányáról készült cowboykalapos képek alatt kifejtette, hogy texasi család lévén mindig is ünnepelték a countrykultúrát, gyakran jártak rodeóversenyekre, és nemcsak fehér, hanem fekete cowboykultúra is létezik. A divattervező-üzletasszony nem először áll ki lányáért, legutóbb szintén az Instagramon reagált az énekesnőt érő bőrfehérítő vádakra.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Tina Knowles (@mstinaknowles) által megosztott bejegyzés

Az énekesnő első countrylemeze, az Act II március 29-én jelenik meg.