2024.2.20 12:06
Olvasási idő 1:22
Masszi-Rigó Csilla

Milyen lehet a Marson élni? Egy egész éven át tartó kísérletre keres önkénteseket a NASA

TECH-TUDOMÁNY MARS NASA ÖNKÉNTESKEDÉS

A marsi körülményeket vizsgálja a NASA Mars Dune Alpha szimulációja, amire áprilisig lehet jelentkezni. Jó lehetőség azoknak, akik unják az irodai munkát, esetleg éppen a home office-ból van elegük, netán úgy érzik, rájuk férne egy kis környezetváltozás.

Milyen lehet a Marson élni? Nos, erre a kérdésre akar részletes és átfogó választ találni a NASA, amely most négy önkéntest keres következő szimulációs projektjére.

A CHAPEA névre keresztelt misszió második etapjára a houstoni Johnson Űrközpontban kerül sor, ahol a NASA egy 3D-nyomtatott Mars-szimulációban, 157 négyzetméteren vizsgálná majd a résztvevőket.

A Mars Dune Alpha névre keresztelt szimuláció egy jövőbeli marsi lakhelyet szimulál, ahol a lakó- és munkaterületek is elkülönülnek egymástól. Az önkéntesek számára négy lakóhelyiség, egy munkaterület, egy orvosi állomás, társalgóhelyiségek, valamint konyhák és élelmiszer-termesztő állomások állnak majd rendelkezésre.

Csakúgy mint a Marson, a szimulációban is korlátozottak lesznek az erőforrások. Az önkénteseknek űrsétákon kell részt venniük, élőhelyük fenntartásán, a növénytermesztésen, valamint a robotikán kell dolgozniuk, és meg kell majd tapasztalniuk a környezeti stresszhatásokat, a Földdel való kommunikációs nehézségeket, valamint olyan gyakorlatokat kell végezniük, amelyek arra az esetre szolgálnak, ha esetleg meghibásodik valami.

Kiemelt tartalom
Ezért jó önkénteskedni – Szervezetek, amikhez érdemes lehet idén ősszel csatlakoznod Ezért jó önkénteskedni – Szervezetek, amikhez érdemes lehet idén ősszel csatlakoznod 2023.10.18 17:02

A földi küldetés 2025 tavaszán indul, az érdeklődők április 2-ig jelentkezhetnek. A jelentkezés feltétele, hogy a jelölt 30 és 55 év közötti, „motivált” amerikai állampolgár vagy állandó lakos legyen, beszéljen jól angolul és ne dohányozzon. Ez persze nem az összes feltétel, valószínűleg kevés olyan, az utcáról a NASA-központba besétáló ember létezik, aki az összes feltételnek megfelel. 

A pályázóknak erős vágyat kell érezniük az egyedülálló kalandok iránt, és érdeklődést kell mutatniuk a NASA munkájához való hozzájárulás iránt, hogy felkészüljenek az első emberes Mars-utazásra

– írja a NASA.

A pályázóknak rendelkezniük kell mérnöki, matematikai, biológiai vagy más tudományok területén szerzett mesterdiplomával és szakmai tapasztalattal, vagy legalább kétéves doktori munkával ezeken a területeken, illetve tanúsítványt kell felmutatniuk arról, hogy korábban részt vettek valamilyen tesztpilótaprogramban – ezt kiválthatja, ha a jelentkezőnek már van 1000 óra tapasztalata pilótaként. 

Önkénteseket keres a NASA egy egyéves Mars-szimulációba
Ilyen lesz egy vizsgáló a szimulációban. Forrás NASA

A CHAPEA misszió első etapja jelenleg is tart, a kutatók azt tesztelik a programmal, milyen lehetne az emberi élet a vörös bolygón. A NASA már több eszközt küldött a Mars köré, valamint magára a bolygóra is. Eddig csak robotok jártak a Marson, ahol egy nap (Sol) 24,6 óra. A bolygó légköre szén-dioxid, nitrogén és argon gázokat tartalmaz, amelyek homályos, poros vörös égboltot eredményeznek. A hőmérséklet elérheti a 21°C-ot, de akár -142°C is lehet.