2024.2.22 18:28
Olvasási idő 2:37
Kremmer Magdi

Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk

Érzelmi megcsalás vagy mindennapi jelenség? – Ezért vonzódunk másokhoz, miközben párkapcsolatban vagyunk
Forrás Wikipedia
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT SZERELEM SZEX SZEXUALITÁS

Normális mással krássolni, ha kapcsolatban vagyunk, vagy az már megcsalásnak számít? Hűséget fogadunk, nem vakságot? Az, hogy valaki megtetszik nekünk, még nem feltétlenül jelent rosszat, érdemes azonban több aspektusból is megvizsgálni a jelenséget.

Jól működő párkapcsolatban vagy, de mégis megtetszik a kedvenc kávézód baristája, a jófej osztálytársad vagy a lány, akivel mindig együtt buszozol? Ne aggódj, nem vagy rossz ember, és szakítanod sem kell emiatt. Elmondjuk, miért normális krássolni másokat még akkor is, amikor éppen foglaltak vagyunk, és mit lehet kezdeni a vonzalommal, amit nem a párunk iránt érzünk.

A „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” legtöbbször csak a romantikus filmekben valósul meg. Egy valódi párkapcsolat tele van hullámvölgyekkel és nehézségekkel, amiket közösen kell leküzdenie a feleknek, és bizony néha még egy harmadik fél is bekerül a képbe. Egy 2010-es felmérés szerint minden ötödik, komoly párkapcsolatban élő személy másba szerelmes, mint a partnere, és a résztvevők több mint fele szokott időnként gyengéd érzelmeket táplálni mások iránt, miközben kapcsolatban van. A megcsalást, ami a közösen lefektetett szabályok és határok megsértése, a legtöbben elítélendő dologként kezelik. De mi a helyzet a szív ügyeivel?

Megcsalás vagy nem, ha tetszik valaki más, miközben párkapcsolatban élünk?
Megcsalás vagy nem, ha más is tetszik, miközben párkapcsolatban élünk? Forrás Sex Education – Netflix

A társadalmi norma szerint, amikor kapcsolatban vagyunk, csak és kizárólag a partnerünk felé lehetnek romantikus érzéseink, és a szerelmünknek ráadásul feltétel nélkülinek és állandónak kell lennie. Épp ezért tabuként van kezelve az, ha egy párkapcsolatban valakinek megtetszik valaki más, és mélységes bűntudatot érzünk akkor, amikor nem csak a partnerünket találjuk vonzónak.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Samantha Rodman pszichológus szerint gyakori, hogy párkapcsolatban élő embereknek tetszik meg valaki, főleg, ha a pár már régóta együtt van. „Ez egy teljesen normális jelenség, és semmit nem mond el arról, hogy mennyire boldog az adott kapcsolat” – mondta el Rodman a Huffington Postnak. „Amikor van egy kiszemeltünk, magunkat is vonzónak és élettel telinek érezzük. Gyakran megesik, hogy olyan embereknek tetszik meg valaki más, akik egyébként elkötelezettek a partnerük iránt, de már túl vannak a rózsaszín ködös időszakon.” 

„Csak azért, mert kapcsolatban vagy, nem fogod hirtelen nem észrevenni a számodra szimpatikus és vonzó embereket” – állítja Ryan Howes pszichológus. „Továbbra is észre fogsz venni másokat és vonzódni fogsz mások iránt. Ezek az érzések automatikusak, őszintén szólva nem mi kontrolláljuk őket.” Vagyis általánosságban egy crush, ha tényleg megmarad csak annak, nem a kapcsolatról, hanem sokkal inkább arról szól, hogy szeretünk megismerni új, izgalmas és szimpatikus embereket, és ez minket is jó érzéssel tölt el. Baráti szinten is megesik, hogy egy új emberrel elsőre megtaláljuk a közös hangot, rögtön megkedveljük az adott személyt. Egy crush nem feltétlenül bír nagyobb jelentőséggel ennél, csupán annyi a különbség, hogy a biológiai folyamatok is szerepet kapnak és a szimpátia mellett vonzalmat is érzünk.

A felelősség a miénk: mit kezdünk a helyzettel? Forrás Wednesday/ Netflix

Az tehát, hogy megtetszik nekünk valaki nem rajtunk múlik, de az, hogy mit kezdünk ezzel a helyzettel, annál inkább. Egyáltalán nem mindegy, hogy folyamatosan ezen a helyzeten gondolkodunk, vagy egyszerűen elfogadjuk a dolgot, aztán továbblépünk rajta. Azt, hogy kialakuljon a vonzalmunk, nem tudjuk befolyásolni, de azt, hogy a későbbiekben tápláljuk ezeket az érzelmeket vagy inkább elengedjük őket, már rajtunk múlik.

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Ha párkapcsolatban vagy, és megtetszik valaki, fontos, hogy elgondolkozz azon, mi állhat a dolog hátterében. Lehet, hogy valamilyen személyes nehézségről van szó, talán nehezen tudsz elköteleződni, de az is lehet, hogy a jelenlegi partnered nem tudja kielégíteni minden igényedet.

Sokak számára a kiszemeltek olyan szükségleteket elégítenek ki, amelyekre az adott párkapcsolatban aktuálisan nincs elég figyelem szentelve. Lehet, hogy a kapcsolat kicsit ellaposodott vagy unalmassá vált, a kiszemelttel való interakció viszont izgalmas és érdekes.

De az is előfordul, hogy sokkal gyakorlatiasabb dolgokról van szó: a barátoddal soha nem egyezett a filmekben az ízlésetek, épp ezért hirtelen megtetszik az új szaktársad, aki szintén imádja a pszichothrillereket. Emellett a kiszemeltünkről még keveset vagy szinte semmit nem tudunk, így ideális személyiséget tudunk felépíteni számára, amiben nem jelennek rossz tulajdonságok, hiányosságok, amelyekkel a párkapcsolatunkban esetlegesen találkozunk.

Ha a crushod amilyen gyorsan jött, el is ment, nem kell aggódnod miatta. Ha viszont flörtölni kezdesz a kiszemelteddel, érzelmi viszonyba lépsz vele, vagy folyton azon gondolkozol, hogy vele jobb lenne egy párkapcsolat, mint a partnereddel, gondold végig, hogy mit is szeretnél valójában.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!