2024.2.17 11:50
Olvasási idő 0:57
Masszi-Rigó Csilla

Megtalálták Paul McCartney 51 éve ellopott gitárját, ez lehet a valaha volt legdrágább hangszer

ZENE HANGSZER PAUL MCCARTNEY THE BEATLES

A gitár még 1972-ben tűnt el.

Paul McCartney visszakapta több mint 51 éve ellopott basszusgitárját. A férfi hangszerének megtalálására tavaly Lost Bass néven szerveződött projekt, amely sikerre vezetett.


A basszusgitárt egy furgonból lopták el 1972-ben, a hangszerre tavaly ősszel egy sussex-i ház padlásán akadtak rá. „Paul McCartney hihetetlenül hálás, amiért újra kézbe foghatja” – idézte a BBC.com a zenész szóvivőjét.

McCartney még 1961-ben vásárolta a gitárt Hamburgban azelőtt, hogy a zenekarral világhírnévre tettek volna szert. A Höfner 500-as olyan dalokban csendült fel, mint a Love Me Do vagy a She Loves You. A lopás 1972 októberében Nyugat-Londonban történt, és évtizedeken át senki nem tudta, hol lehet a hangszer. Paul McCartney tavaly a Höfner céghez fordult, hogy segítsen megtalálni régi kedvencét. A Lost Bass néven alakult projektben hangszeres szakértők és újságírók is dolgoztak, végül a felhívásra egy sussex-i család is jelentkezett azzal, hogy a padlásukon van egy régi basszusgitár.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Lost Bass Project (@thelostbassproject) által megosztott bejegyzés

Mint kiderült, a több mint ötven éve ellopott basszusgitárt a tettesek eladták egy pub bérlőjének, a hangszer ezután került Sussex-be, ahol évtizedeken át pihent egy családi ház padlásán.

A Höfnert McCartney 1961-ben 30 fontnak megfelelő német márkáért vásárolta Hamburgban. A hangszer jelenlegi árát egyelőre nem határozták meg, de a Lost Bass csapata szerint többet ér, mint az eddigi rekordösszeg, amelyet árverésen hangszerért fizettek: ez Kurt Cobain gitárja volt, amelyért 2020-ban 6 millió dollárt fizettek. John Lennon gitárjáért ötven évvel annak ellopása után 2,4 millió dollárt fizettek.