2024.2.15 12:27
Olvasási idő 0:48
Maier Péter

Monumentális fényművészeti tárlattal engedik be először a nagy nyilvánosságot a Biodóm belső tereibe

DESIGN ÁLLATKERT BUDAPEST FÉNYMŰVÉSZET INOTA FESZTIVÁL INSTALLÁCIÓ

Március elsejétől fényművészettel telik meg a budapesti állatkert Biodómja.

Március első felében több mint két héten át Fénydómként működik majd a budapesti állatkert Biodómja, derül ki a szervezők szerkesztőségünknek eljuttatott, csütörtöki közleményéből.

kari kola, stonehenge, fényjáték, fényművészet, fénydóm, biodóm
Kari Kola – Stonehenge Forrás Kari Kola/Fénydóm

Az egyedi atmoszférájú belső terekben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő-berendezésekkel életre keltett alkotásait nézhetjük majd meg. A nagyjából másfél órás látogatói élményt nyújtó tárlaton helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultatnak fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta.

A Fénydóm művészi projektet az INOTA fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezte, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, valamint a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásai, installációi olyan neves művészektől származnak, akik nagy sikerrel mutatták már be munkáikat nemzetközi fesztiválokon. 

A Telekom támogatásában létrejött, március 1. és 17. között látogatható Fénydóm megnyitása lesz az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is látogathatja, szinte teljes egészében.

Az állatkert ugyan kisebb csoportoknak szokott vezetett sétákat szervezni a Biodóm eddig elkészült létesítményeinek bemutatására, illetve a jelenleg is látogatható Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de a Fénydóm lesz az első olyan produkció, amelynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezik el.

Fénydóm moodkép
Fénydóm moodkép Forrás Fénydóm