2024.2.18 9:21
Olvasási idő 3:31
Nóra Szász

Maffiózófeleség-esztétika: Mi a baj az új divatőrülettel, ami még a bolygót is pusztítja?

Maffiózófeleség-esztétika: Mi a baj az új divatőrülettel, ami még a bolygót is pusztítja?
Forrás Scarface (1983) - Universal Pictures
DIVAT DIVAT FAST FASHION KÖRNYEZETSZENNYEZÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁG KÖRNYEZETVÉDELEM MOB WIFE SZŐRME TIKTOK TREND

Futótűzként járta be a TikTokot a hír nemrég: a clean girl korszaka lejárt, ezentúl a mob wife, azaz a gengszterfeleség-stílus a trendi.

Futótűzként járta be a TikTokot egy új trend: a clean girl korszaka lejárt, ezentúl a mob wife, azaz a gengszterfeleség-stílus a trendi. A minimalista – és őszintén –, a személyiség morzsáját is nélkülöző fehér póló-farmer uniformist már mi is nagyon untuk, de a kötelező arany fux-szőrmebunda kombó és a vele járó attitűd sem a szívünk csücske. Ráadásul az új hóborttal a bolygót is tovább nyúzzuk vele.

Ha valaki azt mondta volna nekünk 2023-ban, hogy végre leáldozik a szomorú bézs uralmának, összetettük volna a kezünket. Arra azonban nem voltunk felkészülve, hogy az egészségtudatos, letisztult stílusból a másik végletbe csapunk át, hogy hirtelen mindenki az alvilági alakok talpig feketébe öltözött asszonyaira hajazó szettekben flangáljon. Mintha csak farsangi jelmezt öltenénk fel, az elegáns minimalizmust felváltották a szőrmekabátok, az állatminta, a tupírozott haj, a vörös ajkak és a vaskos arany ékszerek. 

@mikaylatoninato I was honestly made for this #mobwife#mobwifeaesthetic#cleangirl#cleangirlaesthetic#mobwifewinter#style#styletips♬ original sound - mikayla

Félévente új ruhatár?

Míg tavaly mindenki arra törekedett, hogy miként tudna öltözködésével ’old money’ hangulatot árasztani, azaz régi, gazdag család sarjának maszkírozni magát visszafogott darabokkal, addig a mob wife stílus ezzel teljesen szembe megy, minden a feltűnésről szól, ehhez pedig új darabokra is szükség van.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by BONBON CHIC (@bonbon_chic)

És ha azt gondolnánk, hogy csak egy TikTok-őrületről van szó, akkor nagyot tévedünk. Agus Panzoni, a Depop trendekért felelős szóvivője a Vogue-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a műszőrme kabátokra irányuló keresések idén januárban már 18 százalékos, míg a leopárdmintára irányuló keresések száma elképesztő, 213 százalékos növekedést mutat. 

Kiemelt tartalom
Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat Elszállt az ihlet? Ezek a kínai social media trendek garantáltan felélesztik a kreatív energiáidat 3 nappal ezelőtt

Az influencerek és a hírességek is felpattantak a trendvonatra. Dua Lipát tavaly év végén látták távozni a New York-i The Greenwich Hotelből egy csipkés szerelésben és egy túlméretezett műszőrme kabátban. Kendall Jenner egy földig érő Phoebe Philo szálcsiszolt shearling (szőrme hatású) kabátot viselt Aspenben, de Hailey Bieberről is keringenek hasonló képek az interneten. Jennifer Lawrence a 2024-es Golden Globe afterpartyra egy mintás szőrmeberakásos kabátban érkezett. A TikTok legnagyobb beauty influencere, Mikayla Nogueira is bemutatta már, milyen sminket viselne mob wife-ként.

Dua Lipa a belvárosban látható 2023. november 28-án New Yorkban.
Dua Lipa a belvárosban látható 2023. november 28-án New Yorkban. Forrás Raymond Hall/GC Images

Tegye fel a kezét, akinek van a gardróbjában leopárdmintás nadrág, szőrmebunda és vastag arany nyaklánc. Egy-egy darab biztosan akad, de messzire nem lehet jutni ezekkel, így az új trend új ruhákat is jelent.

Valószínűleg már a legtöbben tudják, hogy a divat az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág, egészen pontosan a második helyet foglalja el ezen a nem túl dicső ranglétrán. A becslések szerint 100 milliárd darab ruhát gyártanak le egy év alatt, aminek azonban csak elenyésző része jut el az emberek szekrényébe. Többségüket már a gyárban leselejtezik, az el nem adott készletek eltüntetésére pedig „etikus és fenntartható” módszereket találtak a gyártók. „Adomány” címen Afrikába, esetleg az Atacama-sivatagba szállítják, hogy tovább növeljék a textilhegyeket.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Juny (@junybreeze)

Mindezeket persze nem önmagában a mob wife stílus generálja, ez a 180 fokos hátraarc inkább arra a jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy a világ által diktált esztétikai elvárások követése tovább duzzasztja a felesleges fogyasztást. Mindez jó a kapitalizmusnak, a Földnek azonban kevésbé.

Ne szőrözzünk!

A divat, de különösen a fast fashion – hogy mit kellene viselnünk helyette, az egy bonyolult kérdés – ellentmondásos, ezt leszögezhetjük. A mob wife stílussal azonban van egy specifikus probléma is: a szőrme. A maffiózófeleségek státuszszimbóluma az egyik legvitatottabb ruhadarab a divat terén, és míg húsz éve csak a kergének titulált állatvédők szemét szúrta, mára a legnagyobb divatházak is száműzték a kifutóikról.

Forrás pinterest

Stella McCartney nyomdokaiban olyan luxusmárkák vonták ki a valódi szőrmét a kollekcióikból, mint a Gucci, Michael Kors, Jimmy Choo és Jean Paul Gaultier, a kiskereskedők, mint a Yoox, a Net-a-Porter és a Selfridges pedig teljesen leállították a szőrme árusítását. A Fur Free Alliance adatai szerint 2020 és 2023 között a nercbunda gyártása 18 millió prémről 7,5 millióra, míg a rókabundáé 1,2 millióról 700 ezerre csökkent. A szakértők így amiatt aggódnak, hogy a mob wife stílus ismét felélénkítheti a keresletet a szőrmék iránt, miközben, hacsak nem Jakutszkban él valaki, nincs jó indoka szőrmebundát viselni.

@trovlov Heard we’re in our mob wife era #mobwife#mobwifeaesthetic#outfitideas#styleinspo#nycinfluencer♬ Mob Wife Energy Activate - The Sweet Paisana

Kegyetlensége mellett az egyik legszennyezőbb és legpazarlóbb iparág a divatban a szőrmegyártás. A Humane Society International UK megbízásából készült 2023-as jelentés szerint a nyérc-, róka-, és mosómedvebunda előállításának környezeti hatásai jelentősen meghaladják a divatban használt összes többi anyagét. Szemléltetés gyanánt, egy kilogramm nercbunda szén-dioxid-kibocsátása 31-szer nagyobbnak bizonyult, mint a pamuté, és az előbb említett három fajta szőrme együttesen átlagosan százszor jobban szennyezi a vizeket, mint a pamut előállítása.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 4 nappal ezelőtt

A műszőrme ezt kiküszöböli, de ezzel visszakanyarodunk a felesleges vásárlás kérdésköréhez. A vintage szőrmebunda lehet a legfenntarthatóbb választás, – ha valakit nem zavar, hogy halott állatokat visel –, de ez elenyésző részt tesz ki.

Kulturális kisajátítás?

Természetesen az igazi mob wife-ok is megjelentek, és kikérik maguknak, ő életmódjukat mások saját stílusként utánozzák és lényegében farsangi jelmezként használják. Persze tudnánk vitatkozni, hogy maffiózófeleségnek lenni mennyire minősül kultúrának. Cher bezzeg simán flangálhatott 1973-ban indián öltözetben, senki nem szólta meg érte, de érdemes elgondolkozni, hogy valóban ez az az életmód-e, amivel azonosulni akarunk. A sorozatokban és filmekben ugyan vonzónak tűnhet ez a világ, de a valósággal köszönőviszonyban sincs a bűnözők fiktív, fényűző világa.

Sam "Ász" Rothsteint, a chicagói hazárdjátékost a maffia Las Vegas-ba küldi, hogy átvegye az egyik kaszinó irányítását, amely naponta több millió dolláros hasznot hoz az alvilági szervezetnek. Samnek a rendet és a bevételt kell felügyelnie. Az "Ász" rövid időn belül komoly összeget gyűjt össze, és megismerkedik Gingerrel, a luxus prostival, akivel hamarosan össze is házasodik. A gondok akkor kezdődnek, amikor a városban megjelenik gyermekkori barátja, Nicky Santoro. Brutális történet a pénzről, a szenvedélyről, a kapzsiságról és a beteges ambícióról. A film Nicholas Pileggi regénye alapján egy megtörtént esetet dolgoz fel.
Részlet a Casino című filmből. Forrás IMDB

Összességében a trendek követésébe fektetett idő helyett inkább a személyes stílus kialakítására kellene fordítani a figyelmet. A pénztárcánk és a bolygó is jobban jár vele.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!