2024.2.11 11:53
Olvasási idő 0:41
Szécsi Krisztián

Bár Novák Katalin maga mondott le, élete végéig megkapja köztársasági elnöki fizetését, és még sok mást is

KÖZÉLET MAGYARORSZÁG NOVÁK KATALIN POLITIKA

Azonban a Momentum már be is nyújtott egy törvénymódosító javaslatot, aminek értelmében ezektől eleshet Novák.

Novák Katalin február 10-én lemondott köztársasági elnöki posztjáról, ezzel ő lett a második olyan államfő az Orbán-rendszerben, aki önként távozott hivatalból. S bár politikai karrierje, ha ideiglenesen is, ezzel parkolópályára került, a hivatallal járó kiváltságok és fizetés ezentúl is megillati majd.

Novák Katalin a továbbiakban is, élete végéig ugyanúgy megkapja az inflációkövető (!) köztársasági elnöki ideje alatt járó fizetését, ami jelenleg havi 4,6 millió forint. Ezenfelül a politikusasszony kérésére az állam rendezheti lakhatását is, megilleti a személyes gépjárműhasználat, melyhez sofőrt a rendőrség biztosít. Továbbá kap maga mellé egy háromfős titkárságot, hivatalos útjain első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton, és még az egészségügyi ellátására sem kell gondot fordítania. Az egyetlen kiváltsága, amitől elesik, az hogy többet nem vehet igénybe magángépet – kivéve, ha vesz magának egyet.

Ahogy a 24.hu is írja, a Momentum egyébként már intézkedett ez ügyben, és törvénymódosító javaslatot tett arra, ha az államfő maga hagyja ott hivatalát, a továbbiakban semmiféle előjogot ne élvezhessen. Érdemes megemlíteni, hogy ezzel szemben Varga Judit volt igazságügyi miniszternek, aki szintén tegnap jelentette be közélettől való visszavonulását, semmi nem jár.