2024.2.7 13:17
Olvasási idő 0:31
Szécsi Krisztián

Új fejezet a magyar egészségügyben: májustól már nem szükséges, hogy gyógyszerész legyen a gyógyszertárakban

KÖZÉLET EGÉSZSÉG MAGYARORSZÁG

Hiába tiltakozott a Magyar Gyógyszerész Kamara a 2023 nyarán bemutatott tervezetet ellen, a Magyar Közlönyben kedd este megjelent a rendelet, amely jelentősen megváltoztatja a gyógyszerészek kötelezettségeit.

2024 májusától már nem feltétlenül kell, hogy gyógyszerész is legyen a gyógyszertárakban, olvashatjuk a kedd esti Magyar Közlönyben.

A rendelettervezet 2023 nyarán jelent meg Magyarország kormányának honlapján, ám a kérdésben szakmailag leginkább releváns szerv, a Magyar Gyógyszerész Kamara ezt erősen ellenezte. Ahogy Hankó Zoltán, a kamara elnöke is nyilatkozta: semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész szakember jelenléte nélkül, „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés“.

A gyógyszerészeknek májustól elég lesz, ha hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhetők. Forrás John Elk/ Getty Images

A májusi változások értelmében a gyógyszerésznek elég, ha „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható”, így lesz képes „felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást” adni. Mindezek azonban nem vonatkoznak majd a helyszínen történő gyógyszerkészítésre.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Az eredeti elképzelés szerint a Belügyminisztérium így kívánja tehermentesíteni a kisebb, vidéken található patikákat, viszont ahogy azt Hankó is írta, ez a nagy gyógyszertári láncoknak lesz kifizetődő.