2024.2.13 16:00
Olvasási idő 1:16
Maier Péter

PREMIER: A gépészlány, a mókuskerék meg a technó – Nézd meg nálunk a Soviet Monday új klipjét!

PREMIER: A gépészlány, a mókuskerék meg a technó – Nézd meg nálunk a Soviet Monday új klipjét!
Forrás Lengyel-Benkovics Alexandra
ZENE KLIP MAGYAR ZENE PREMIER SOVIET MONDAY

A szándékos nyomasztás és a belpesti életre való reflexió egyaránt motiválta Kovács Ádám író-rendező munkáját, amelyet a Soviet Monday posztpunkzenekar dalához készített, és amely itt, a REFRESHER Magyarország oldalán látható először.

A Refresher olvasói számára már ismerősen csenghet a Soviet Monday zenekar neve, amelynek Big Biznisz Here című EP-je tavaly szintén nálunk debütált. A budapesti-debreceni posztpunkzenekar ezúttal egy régebbi dalát rehabilitálta, hogy Kovács Ádám író-rendező vízióján keresztül újabb rétegeket kapjon. A Techno után videóklipje nálunk látható először.

Nem csoda, hogy épp a 2022-es Techno után ihlette meg a klip készítőjét, a dal ugyanis szellemesen reflektál az egyetemisták valóságára, amely az ELTE campus–technóbuli–dohánybolt háromszögben dübörög, és amelyet feltételezhetően az alkotók is jól ismernek.

A klip eredeti ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a zenekar Techno után című száma 2022 májusában megjelent. Az első gondolatok és az alaptörténet abban az évben, a nyári Fekete Zajkor születtek, és onnan indult a dolog fejlesztése

– mondja Kovács Ádám író-rendező, akinek az volt a célja a videóval, hogy mély és olykor nyomasztó módon reflektáljon arra a valóságra, amelyben sokan élünk. Hogyan birkózunk meg a mókuskerékkel, és milyen lehetőségeket találunk arra, hogy néha kikerüljünk belőle? – fogalmazza meg a kérdést a klip. A rendező egyébként a fő karakterhez is a zenekar univerzumából talált inspirációt, méghozzá Gépész/Lány című dalból. 

Werkfotó a Soviet Monday klipforgatásáról
Werkfotó a Soviet Monday klipforgatásáról Forrás Benkovics-Lengyel Alexandra

Egy olyan személy, akiben sokkal több lehetőség rejlik, mint amennyire a környezete hagyja kibontakozni. Ezzel tisztában van, de nem tud kiutat találni. Esetleg az egyetlen kiugrási lehetősége az, hogy próbál a saját helyzetén változtatni, kidobja az exét, és buliba járással kísérli meg a felszabadultság illúzióját kelteni saját maga számára

– fogalmazza meg a karakter leírását Kovács Ádám.

A klip főhősét Módos Réka alakítja, akit az operatőr és vágó Balogh Ádám javasolt a szerepre, és aki könnyen magáévá tette a munkáslány karakterjellemzőit. A forgatás, amelyhez a csapat a Facebookon toborzott statisztákat, a Dopaminban és az Oktopusz Stúdióban zajlott.

soviet monday, videoklip, techno után
Werkfotó Soviet Monday "Techno után" klipjének forgatásáról, főszerepben Módos Réka Forrás Benkovics-Lengyel Alexandra

A Soviet Monday zenekart legközelebb február 24-én, jövő szombaton, lehet majd meghallgatni élőben a Manyiban.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!