2023.9.15 9:59
Olvasási idő 2:11
Maier Péter

PREMIER: „Pornószínész lett a babád“ – nálunk debütál a Soviet Monday új EP-je

PREMIER: „Pornószínész lett a babád“ – nálunk debütál a Soviet Monday új EP-je
Forrás Benkovics-Lengyel Alexandra
ZENE MAGYAR ZENE PREMIER SOVIET MONDAY

Posztkádári életérzés, irónia, ugrálós ütemek és torzuló gitárok. Nálunk debütál a budapesti-debreceni posztpunkzenekar, a Soviet Monday új EP-je, a BIG BIZNISZ HERE.

A budapesti underground szcéna fontos helyszínein és fesztiváljain már itt-ott feltűnt a budapesti-debreceni székhelyű Soviet Monday zenekar, amely leginkább a posztpunk jegyeit hordozza magán, fűszerezve azt a műfajnak egyébként is mindig jól álló kelet-európai hangulattal és posztironikus magyar szövegvilággal.

A zenekar eddigi dalai inkább a klasszikus, elszállós posztpunkra hajaztak, legújabb EP-jükön kicsit zúzósabbra veszik a figurát. Úgy is emlegetik zenekaron belül a most megjelenő három számot, mint a banda “metálkorszakának” termékeit, ezért is egy csomagban jelentetik meg őket. A BIG BIZNISZ HERE című EP nálunk, a REFRESHER Magyarország oldalán hallható először.

Guy Ritchie-karakterek magyarra fordítva, fekete Merga, túlélni a Nyugati pályaudvart anélkül, hogy megvernének, „pornószínész lett a babád“ – a három dal kulisszái mögé a zenekar kalauzol el minket.

Fekete Mercedes

„A Fekete Mercedes egy évek óta kiadatlan közönségkedvenc, amelynek a megjelentetését nem húzhattuk már tovább, mindenki ezt a dalt kérte rajtunk számon. A dal amúgy egy Dopeman-type, poén rapszámnak indult, de elkezdtük érezni, hogy van benne stenk, és illene komolyan is megcsinálni. Az egész EP ötletét a Merci adta, erre az egy dalra építettük fel az egész koncepciót“ – mondta el a dalról Kovács Márton, a zenekar gitáros-szintise.

A Fekete Mercedes erős torzított szintibetétekkel operál, melyet zúzdába hajló riffek kísérnek, szövege pedig a magyar bűnüldözés Guy Ritchie-szerű figuráit idézi meg, akiknek elkerülhetetlen kellékük egy 20 évnél idősebb fekete, kombi Mercedes-Benz.

A Soviet Monday zenekar tagjai: Mónus Marcell, Biró Milán és Kovács Márton Forrás Lengyel-Benkovics Alexandra

Jászai

„A Jászai sem egy mai nóta, még első koncertünkre írtuk filler számként, kvázi egy-két próba alatt, és az elmúlt két évben gyúrtuk ki, így vált teljes értékű dallá. A dal szövege egy impróból jött létre, melyhez utólag csak annyiban nyúltunk hozzá, hogy rímeket faragtunk a sorok végére.

A refrénhez egy komment: igazat mondunk akkor, amikor azt állítjuk, hogy sem a Jászai Mari téren, sem a Nyugati pályaudvaron nem vertek meg minket, azonban csak költői túlzás az, hogy bármi attrocitás ért volna minket a Fekete Zaj fesztiválon, mindenki überjófej ott, szóval a szervezők ne vegyék ezt magukra: csupán hommage ez a fesztiválnak, hogy annyira rendesek voltak velünk 2021-ben, hogy korábbi koncert nélkül, egy darab kiadott dallal színpadot adtak nekünk

– mesélt a Jászai című számról Biró Milán énekes-basszusgitáros, aki a szöveget is jegyzi.

Pornószínész

„Talán a Pornó az egész EP legkomplexebb dala, igazi keményvonalas posztpunk dübörgő ütemekkel. Rengeteg effortunk van ebben a dalban, külön felhívjuk mindenki figyelmét a közepén lévő szintibetétre, és az azt követő népdalos kiállásra, ami mindig hatalmas vibe a koncerten. Tele van a dal energiával, mi nagyon imádjuk, és bárkinek melegen ajánljuk, aki szereti a bólogatós ugrálós pogóhimnuszokat” – mondta a dalról Mónus Marci, a Soviet Monday ütemfelelőse.

Soviet Monday Forrás Lengyel-Benkovics Alexandra

A BIG BIZNISZ HERE felvétele Dióssy Ákos vezényletével zajlott, a mix-mastert pedig Altsach Balázs végezte. A srácok köszönetüket küldik Szörényi Andrásnak is, aki kölcsönadta a Mercedesét, hogy meglegyen a stíl. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között 3 nappal ezelőtt

A Soviet Monday friss EP-je minden zenés platformon elérhető. Ajánljuk azoknak, akik szeretik, ha a Kádár-korszak (és a posztkádárizmus) romantikája a jelen dekadenciájának kommentárjával vegyül, nyers humorral, rengeteg gúnnyal és iróniával színezve. Na meg persze azoknak, akik szeretnek pincékben ugrálni, kőkemény – és olykor pozitív értelemben kőbunkó – rockzenére, tele rommá torzított gitárokkal és fülsüketítő szintiszólamokkal.

Nem először adunk teret a zúzdának itt a REFRESHER Magyarország oldalán. Nálunk premierezett a Hocuspony legutóbbi klipje is:

Kiemelt tartalom
KLIPPREMIER: Nagyi, metál és csivava – Nemzetközi csapat készítette el a HOCUSPONY új videóját KLIPPREMIER: Nagyi, metál és csivava – Nemzetközi csapat készítette el a HOCUSPONY új videóját 2023.8.3 10:00
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!