2024.2.6 9:06
Olvasási idő 0:54
Krajnyák Petra

Harry herceg hazautazik meglátogatni a rákbeteg III. Károlyt

KÖZÉLET EGYESÜLT KIRÁLYSÁG HARRY ÉS MEGHAN KÁROLY KIRÁLY

Az uralkodó elhalasztotta a közfeladatokat, de állami feladatokat vállal, és továbbra is hetente találkozik Rishi Sunak miniszterelnökkel.

A Buckingham Palota közölte, hogy a brit uralkodó hétfőn, amikor rákdiagnózisát is bejelentették a nyilvánosság előtt, megkezdte kezelését, és ez idő alatt elhalasztja nyilvános kötelezettségeit.

BBC híre szerint várhatóan Vilmos herceg látja majd el feladatai egy részét. Azt azonban továbbra sem közölték a nyilvánossággal, hogy a ráknak mely típusát fedezték fel a király prosztatamegnagyobbodása miatt nemrégiben végzett műtéte során.

Az alkotmány szerint ha az államfő nem tudja ellátni hivatalos feladatait, államtanácsosokat lehet kinevezni az uralkodó helyettesítésére, ezt a pozíciót Vilmos mellett Kamilla királynő, Katalin hercegné és Edward herceg töltheti be. Egy rövid időre Vilmos herceg is visszavonult a nyilvános szereplésektől, amíg felesége, Katalin walesi hercegnő a múlt hónapban elvégzett hasi műtétje után lábadozott.


Bár kezelése alatt továbbra is a palotában lakik, a nyilvános rendezvényeit szünetelteti a király. Ugyanakkor folytatja alkotmányos államfői munkáját, beleértve a papírmunkát és a magánbeszélgetéseket is. A BBC értesülései szerint a király Rishi Sunak miniszterelnökkel tartott heti audienciái személyesen folytatódnak, amíg az orvosok nem utasítják másképp. A palota hozzátette, hogy Károly továbbra is pozitívan áll a kezeléséhez, és alig várja, hogy visszatérhessen a közfeladatok ellátásához.

Harry és Meghan egy New York-i eseményen 2022 decemberében. Forrás Mike Coppola / Getty Images


A király mindkét fiát személyesen tájékoztatta a diagnózisról. Az Egyesült Államokban élő Harry herceg, apjával folytatott beszélgetése nyomán a következő napokban az Egyesült Királyságba utazik, hogy meglátogassa. A herceg várhatóan egyedül érkezik Londonba: felesége, Meghan Markle az Egyesült Államokban marad a pár két gyerekével, Archie herceggel és Lilibet hercegnővel.